Konya’da 9 bin 507 sertifika düzenlenip 191 ton ürün ihraç edildi

Konya Tarım İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü bünyesinde yer alan İthalat-İhracat birimi tarafından 2024 yılında 9 bin 507 adet sertifika düzenlenerek 191 bin 592 ton ürün ihraç edildi.

Bitkisel gıda, yem ve gıda ile temas eden malzeme ihracatı ve ithalatı ile ilgili hizmetler, Konya Tarım İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü bünyesinde yer alan İthalat-İhracat birimi tarafından yürütülüyor. Aynı zamanda yetki verilen Akşehir ve Ereğli ilçelerinde de ihracat işlemleri için müracaatlar alınarak sertifika düzenleniyor. Söz konusu ürünlerin ihracatı için, İl Müdürlüğü ve belirtilen İlçe Müdürlüklerine ihracat ön bildirimi yaparak müracaat eden firmaların talebi doğrultusunda Sağlık Sertifikası, Güvenlik Sertifikası, Serbest Satış Sertifikası ve İhracat Ön İzin Belgesi düzenleniyor.

Konya Tarım İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü bünyesinde yer alan İthalat-İhracat birimi tarafından “Bitkisel Gıda ve Yemin İhracatında Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve İhracattan Geri Dönen Ürünler İçin Uygulama Yönetmeliği” kapsamında ihraç edilmek istenen ürünler için yapılan müracaatlar neticesinde 2024 yılında toplam 9 bin 507 adet sertifika düzenlenerek 191 bin 592 ton ürün ihraç edildi. İhraç edilen ürünlerin önemli bir kısmını “Tahıl-Un ve Unlu Mamuller, Çikolata ve Kakao Ürünleri, Meyve-Sebze İşleme, Şekerli Mamuller ve Yem Ürünleri oluşturdu. Konya’da faaliyet gösteren üretici firmaların özellikle ham madde ihtiyacı için yurt dışından temin etmek istedikleri bitkisel gıda, yem ve gıda ile temas eden malzeme ithalatı ile ilgili işlemler de aynı birim tarafından yerine getirildiği bildirildi. Ülke ekonomisinde önemli yer tutan ihracatın aksamaması ve ihracatçı firmaların mağdur olmaması amacıyla İl Müdürlüğü’nün ihracat mevzuatı ve sertifikasyon süreci hakkında firmaları sürekli bilgilendirdiği de vurgulandı.

Diğer taraftan ithalatta çoğunlukla deniz yolu taşımacılığının kullanılması ve Konya’nın denize kıyısı olmaması sebebiyle ilimizde yoğun ithalat işlemleri yapılmadığı da belirtildi. “Bitkisel Gıda ve Yem İthalatının Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik” kapsamında 2024 yılında çoğunluğu “Gıda ile Temas Eden Malzeme, Gıda Katkı Maddesi, Yem Maddesi ve Yem Katkı Maddesi” olmak üzere bin 99 ton ürünün ithalatının gerçekleştirildiği kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri