Konya'da 2 Kasım'da ortaya çıkan kuş gribi (H5N1), Eskişehir’de de bir köyde tespit edilmişti. Konya’nın Çeltik ilçesinden gittiği ileri sürülen tavuklar nedeniyle her iki ilde de kuş gribi alarmı verilmiş, dün Eskişehir’de 5 mahalle karantinaya alınmıştı.
Konya ve Eskişehir’de artan kuş gribi vakalarının ardından, Türkiye'deki bazı il ve ilçelerde sıkı önlemler alınmaya başladı. Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, hızla yayılan kuş gribi salgınının önlenmesi amacıyla uygulanan ülke genelindeki karantina tedbirleri kapsamında ilçeye kanatlı hayvan girişinin tamamen durdurulduğunu söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, kuş gribinin ülke genelinde yayılmaması için tedbirlerini artırırken Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akan, artan kuş gribi vakaları ile ilgili değerlendirmede bulundu.
İLK OLARAK 2003’TE ARTIŞ GÖSTERDİ
Halk arasında 'kuş gribi' olarak bilinen H5N1 virüsünün 2003 yılında artış göstermeye başladığını, 2005 yılına gelindiğinde ise pik yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Akan, "2005-2010 yılları arasında 400 civarında insan vakası görüldü, daha sonra hızla azalarak yılda sadece 10'lu rakamlara düştü. Hatta bazı yıllar 10'dan daha az vaka oldu" dedi.
H5N1 virüsünün kanatlı hayvanlarda çok ölümcül olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akan, "Ölüm yaptığından dolayı da çevreye saçılıyor. O nedenle tüm kanatlı hayvan yetiştiricilerimiz ölüm oranları arttığında veteriner hekimlere, il ve ilçe tarım müdürlüğü yetkililerine müracaat edip, bunun kuş gribi olup olmadığının tespit edilmesinde yarar var.
Tüm dünyada salgın hastalıklar var. Bunların temel nedeni göçmen su kuşlarının göç hareketinin başlaması. Esas virüs burada bulunuyor. Bu göç hareketi başladığı zaman bulaşmalar olabiliyor. Bu belirli bir süre sonra kendiliğinden çözümlenecektir diye düşünüyorum. Yani bunda önemli bir risk yok" diye konuştu.