Konya’da zirai don olayına dikkat!

Meteorolojiden Konya Bölgesi için meyve üreticileri ve çiftçileri endişelendiren haber geldi. Meteoroloji tarafından yapılan açıklamaya göre, Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde'de zirai don söz konusu olabilir

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden olan Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde'de meyve üretimi zirai faaliyetlerde bulunan çiftçileri endişelendiren bir durum söz konusu. Meteoroloji yetkilileri, halen mevsim normalleri altında seyreden sıcaklıkların etkisiyle bu bölgelerde zirai don beklediklerini açıkladı.

Özellikle hafta sonu ve pazartesi günü sabah saatlerine kadar devam etmesi beklenen don olayları, hafif, orta kuvvette olacak ve yüksek kesimlerde ise kuvvetli olabilecek. Bu durumun tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkileri olabileceği belirtilirken, Meteoroloji yetkilileri başta çiftçiler olmak üzere ilgililerin dikkatli olması ve gerekli tedbirleri alması gerektiğini vurguladı.

Üretici tedbir almalı

Konya Ovasında Hava sıcaklıklarının genelde mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği kış günlerinin ardından meyve ağaçları erken çiçek açtı.

Ancak bölgemizde Cuma günü yağan kar yağışı ve sıcaklıkların eksiye düşmesi nedeniyle oluşabilecek zirai don olayı çiftçileri ve meyve üreticilerin endişelendirdi.

Ziraat mühendisleri ve tarım uzmanları da çiftçilere, meyve ağaçlarını ve sebzeleri korumak için gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Özellikle sera ve serinletme sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılması, don olaylarının zararlarını minimize etme konusunda önemli bir rol oynayabilir.

Sarayönü İlçe Tarım Ve Orman Müdürü Ferhat Koçak bölgede oluşabilecek zirai don olayı ile ilgili bilgilendirmede bulundu

Koçak “Hafta sonu yağan kar yağışı ile birlikte hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altına düştü. Bu durum doğal olarak çiftçilerimizi ve üreticilerimizi endişelendiriyor. Zira mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle badem ve kayısı ağaçları erken çiçek açmıştı. Diğer sert çekirdekli ağaçlarda tomurcuklandı. Yaptığımız gözlemlere göre şu an için çok endişe verecek bir durum söz konusu değil. Genellikle -5 derecenin altına düştüğünde soğuktan bir etkilenme oluyor. Ancak üreticilerimizin yine de dikkatli olmalarını ve gerekli tetbirleri almalarını tavsiye ediyoruz dedi.

Don olayından korunmak için uygulanması gerekenler şöyle:

a- Atmosfere giden radyasyonun durdurulması:

Havaya su buharı püskürtülerek yapay bulut oluşumu (sis) ile atmosfere giden radyasyon engellenir ve sıcaklığın düşmemesi sağlanır

b- Isı yalıtımı:

Bu yöntem ile ürünlerin üstü toksik olmayan protein köpükleri ile kaplanır.

c- Havanın karıştırılması:

Üst seviyelerdeki daha sıcak hava ile aşağıdaki daha soğuk havanın karıştırılmasıyla don zararı en aza indirilebilir.

d- Direk hava ve bitki ısıtması:

Radyasyon yoluyla yeryüzünden atmosfere giden ısı kaybını engellemek için uygun ısıtma ekipmanları kullanılır veya küçük ateşler yakılır.

e- Su uygulaması:

Don olayını önlemede bir yöntem olan üstten sulama veya yağmurlamanın belirgin bir yararı vardır ve dikkate değer bir öneme sahiptir. Bu yöntem sadece üzerindeki buz yükünü taşıyabilecek bitkilerde uygulanabilir.

f- Toprak işleme ve idaresi:

Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır.

g- Kumlama:

Her yıl ince bir kum tabakasının don riskli alanlara serilir. İnce kum aynı zamanda buharlaşmayı (kendi bünyesindeki su miktarı çok az olduğundan) en alt seviyeye indirir.

h-Çiçeklenmeyi geciktirme:

İlkbaharda meydana gelen son don olaylarının çok sık görüldüğü yerlerde, meyve ağaçlarının çiçeklenme devresinde don olayından fazla zarar görülmemesi için çiçeklenmenin geciktirilmesi amacıyla ağaç dipleri 1 m çapında açılarak kar veya buz kalıpları konulur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri