Konya'nın bu gölünde tehlike çanları çalıyor

Ilgın'daki tatlı su gölünde kuraklık nedeniyle suların çekilmesi, geçimini balıkçılıkla sağlayan köylüleri endişelendiriyor. Gölün giderek kuruması, köy halkının balıkçılıkla ilgili geleceğine dair tedirginlik yaratıyor.

Sultan Dağları'nın eteklerindeki derelerle beslenen 27 kilometrekarelik Çavuşçu Gölü, flamingo, pelikan, balıkçıl gibi kuş türlerinin yanı sıra sazan, aynalı sazan ve tatlı su kefali gibi balık türlerine de ev sahipliği yapıyor. Ancak, son yıllarda artan kuraklık ve yoğun tarımsal sulama nedeniyle göldeki sular hızla çekiliyor.

Su seviyesinin 1 metrenin altına düşmesiyle sazlık ve bataklık alanlar genişlerken, geçimini balıkçılıkla sağlayan köylüler zorlu bir sezon geçiriyor.

Tekneleri karaya oturan balıkçılar, av sezonunu sıkıntı içinde yürütürken, göl çevresi kuruyan alanlar küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için meraya dönüşmüş durumda. Besiciler, kuruyan göl tabanında hayvanlarını otlatıyor.

Yarım asırlık balıkçılık bitme noktasına geldi

Göl kıyısındaki Çavuşçu Mahallesi'nde yaşayan 61 yaşındaki Ali Aktaş, AA muhabirine, çocukluğundan bu yana gölde balıkçılık yaptığını aktardı.

Daha önce suyun hiç bu kadar çekilmediğini belirten Aktaş, "Şimdi su çok az, durum tehlikeli. Göl, iki kaynaktan gelen sular olmasa çoktan kurumuştu. Kayıklar kıyıda kaldı, açılamıyor. Balıkçılık bitme noktasına geldi." şeklinde konuştu.

Karaya oturan gezi teknesi kuraklığın fotoğrafı oldu

Aktaş, göl alanına karaya oturan gezi teknesinin yaşananları özetlediğine vurgu yaparak, "Kooperatif başkanı gezi teknesi aldı. Geçen yıl gölde geziliyordu. Misafirleri gezdirmek için alınan bu tekne de nisan ayında karaya oturdu. Sular çekilmeye başladığından beri öylece duruyor." ifadelerine yer verdi.

Ergün Can da yıllardır gölde balıkçılık yaptığını belirterek, "Bu yıl göl bitik. Buharlaşmayla su gitti, balıkçılık da bitti. Daha önce de su çekiliyordu ama bu kadar olmadı. Ot olmuyordu, seviyesi derindi. Şimdi su orta tarafta 1 metrenin altına düştü. Göl de ağ atacak yer yok. Kayıklar da gitmiyor. Vahşi sulama yapılıyor. Yağış yok, kurak gidiyor. Köylünün 10 kayığı var, hepsi karaya oturdu." ifadesini kullandı.

"Balıkçılık bitme noktasına geldi"

Kayıkların göle açılması için su seviyesinin artması gerektiğine dikkat çeken Can, "Bahar aylarında su 4 metre seviyesindeydi. Şu anda içler acısı bir durum. Balıkçılık bitme noktasına geldi. Eskiden tekne başına 200-300 kilogram balık oluyordu." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri