Konya’nın Çin’e ihracatı 7 kat arttı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan verilere göre, Ekim 2024’te Konya'nın ihracatı 334,80 milyon dolar, ithalatı ise 112,36 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, ilimizin İtalya'ya olan ihracatında yüzde 58 oranında azalma, Çin'e olan ihracatında ise 7 kat artış olduğu ortaya çıktı.

Konya Ticaret Odası ve TEPAV iş birliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri” Konya ekonomisinin aylık sektörel analizini ortaya çıkarıyor. Bu doğrultuda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Özel Ticaret Sistemine göre yayımlanan Dış Ticaret İstatistiklerine göre, Ekim 2024’te Konya'nın ihracatı 334,80 milyon dolar, ithalatı ise 112,36 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Yıllıklandırılmış verilere bakıldığında, dış ticaret fazlasının 2,0 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 238 düzeyinde gerçekleştiği görüldü.

Ülkeler bazında Konya'nın ihracat rakamlarına bakıldığında, Ekim ayında ihracatın en fazla azaldığı ülke İtalya oldu. Konya’nın İtalya'ya olan ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 58,2 azalarak 12,1 milyon dolara düştü. Toplamdaki payı da yüzde 3,6’ya düştü. Bunun yanı sıra, Konya'nın ihracatında ilk 10 ülke içerisinde bu dönem ihracat partnerlerinden Rusya’ya, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,8’lik bir daralma yaşandı. Diğer taraftan, bu dönemde Çin’e yapılan ihracat 7 katına çıkarken ABD ve Irak'a yapılan ihracatta da yüksek artışlar gerçekleşti.

Konya’da 2023 yılının ikinci yarısından itibaren ithalat artış hızı yavaşlarken ihracatın yükselmesine bağlı olarak ihracatın ithalatı karşılama oranı artış eğiliminde olduğu belirlendi. Ekim 2024 itibarıyla yıllık artış 49 puana çıktı. Diğer taraftan Türkiye geneline bakıldığında, Ekim 2024 itibarıyla yıllık ihracat gelirleri ithalat harcamalarının yüzde 74,0’ünü karşılarken dış ticaret açığı da 82 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Ekim 2024’te ihracat içinde yüzde 3,7’lik pay ile yedinci sırada yer alan “Metal cevherleri, cüruf ve kül” sektörünün ihracatı geçen yılın aynı ayında 1,2 milyon dolar seviyesinde iken bu yıl 12,6 milyon dolara ulaştı. (yüzde 942,27 artış). Diğer taraftan, bu dönemde ilk 10 sektör arasında yer alan ve toplam ihracat içinde yüzde 3,5’lik payı olan “Hububat” sektörü, ihracatı en hızlı daralan sektör oldu. Ayrıca, “Süt ürünleri, yumurtalar, tabii bal, diğer yenilebilir hayvansal menşeli ürünler” ve “Alüminyum ve alüminyumdan eşya” sektörlerindeki artışlar da dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri