Konya’nın en çok ziyaret edilen ve meşhur mekanlarından olan Meram Bağları ile adı özdeşleşen, hatta bölgeye adını veren Tavusbaba’nın hikayesi birçok kişi tarafından merak ediliyor. Gerek şehirde yaşayanlar olsun, gerekse turistler olsun, bölgedeki restoranlara, mesire alanlarına, ormanlık alanlara ve kafelere büyük ilgi gösteriyor.
Peki Konya’nın en meşhur bölgelerinden birine adını veren Tavusbaba kimdir? İşte Tavusbaba hakkında anlatılagelen menkıbeler ve rivayetler:
Konya’nın Meram Bağları’nda çok mütevazı bir türbe yer alıyor. Halk tarafından Tavusbaba Türbesi olarak adlandırılan mekan, bugün ziyaretçiler tarafından sürekli ziyaret edilmekte. Fakat Tavusbaba türbesi bir kadına mı ait yoksa bir erkeğe mi bilinmiyor.
GİZEMİ VE KİM OLDUĞU ÇÖZÜLEMEDİ
Yüzyıllar boyu bu gizemini koruyan türbe, bazı efsanelerin de çıkış noktası. Derler ki; günün birinde hint diyarından güzel mi güzel bir kadın yerleşmiş buraya. Her gün rebab çalar şarkı söylermiş. Kimsenin yüzünü görmediği bu güzel kadın bir gün rebabını çalmamış. Tepedeki sesin kesildiğini fark eden halk, merak edip tepeye çıkmış. Bakmışlar ki bir rebab ve bir yığın tavus kuşu tüyünden başka bir şey yok. Daha sonra bu buraya türbe yapılır ve tavuskuşu tüyleri türbede saklanır.
Bir başka rivayete göre ise; Mevlana’yı görmeden vurulan bir kadın bilir ki Mevlana hep Meram Bağları’na çıkar. Sırf onu birazcık görebilmek için bağların tepesine yerleşir. Ömrünün geri kalanını uzaktan Mevlana’yı izleyerek geçirir.
KİTABEDE TAVUS MEHMET EL- HİNDİ YAZIYOR
Anadolu Selçuklu Sultanlarından Rükneddin Süleyman ve Alâeddin Keykubat dönemlerinde yaşamış olan bir meşayih yani; evliyadır. Selçuklu sultanlarının kültür adamları ile tasavvuf erbabına gösterdikleri hürmetten dolayı Konya’ya gelip yerleşmiştir. Doğum ve vefat tarihleri bilinmemektedir. Tavus Baba Türbesi'nde bulunan kitabede Tavus Mehmet El- Hindi yazmaktadır. Tavus Baba Türbesi olarak bilinmesine rağmen içinde yatan zatın kadın mı yoksa erkek mi olduğu net olarak bilinememektedir.
BİR YIĞIN TAVUS KUŞU TÜYÜYLE KARŞILAŞTILAR
Bir başka rivayet ise şöyle: Hz. Mevlana sıcak yaz gecelerinde Meram'ın muhtelif semtlerinde bulunup Meram tepesinde sohbet ve zikirler ile meşgul olurmuş. Yine böyle gecelerden birinde her gece etrafa yayılan rebab sesi duyulmaz olmuş. Hz Mevlana ise sesin neden kesildiğini merak edip oraya birkaç kişi yollamış. Gidenler bir de ne görsünler kapısı açık olan kulübede bir yığın tavus tüyünden başka hiç bir şey yok. Sonrasında ise hiç kimse ne olup bittiğini anlayamamış. Hz. Mevlana kulübenin bulunduğu yere bir türbe yapılmasını emretmiş. Menkıbeye göre kadın olduğu biliniyor, fakat Bektaşiler ona Tavus Baba dedikleri için türbenin ismi Tavus Baba Türbesi olarak kalmış.
Hangi efsane doğrudur bilinmese de şehre gelen turistler tarafından türbe, sık sık ziyaret edilmeye devam ediyor.
HABER: Ömer Faruk KARABULUT