Konya’nın geleceğe yönelik vizyonu ve Türkiye’nin dayanışma ruhu

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Birlik Vakfı Bursa Şubesi’nin Cuma Meclisi programına katılarak, “Deprem ve Geleceğin Şehirleri: Risk Yönetimi ve Sürdürülebilir Çözümler” konulu bir konuşma yaptı. Programda, 6 Şubat depremlerinin ardından Konya’nın Hatay’da yürüttüğü örnek projeleri, şehircilik alanındaki çalışmaları ve uluslararası faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin, hem zorluklarda hem de sevinçlerde kenetlenen bir ülke olduğuna vurgu yapan Başkan Altay, “Bayrağımız hepimizi birleştiriyor ve zorluk olduğunda bir araya gelip aynı hedef doğrultusunda çalışabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Birlik Vakfı Bursa Şubesi’nin Cuma Meclisi programına katılarak, Konya’nın 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında Hatay’da gerçekleştirdiği örnek projeleri anlattı.

Birlik Vakfı Bursa Şubesi binasında düzenlenen “Deprem ve Geleceğin Şehirleri: Risk Yönetimi ve Sürdürülebilir Çözümler” başlıklı programda konuşan Başkan Altay, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay’da yürütülen çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Başkan Altay, ilk sıcak yemek ikramından arama-kurtarma operasyonlarına, Konya’dan gönderilen yüzlerce yardım TIR’ından mobil diş ve gözlük hizmetlerine, KOSKİ’nin altyapı ve içme suyu çalışmalarından konteyner kentlerin kurulmasına, KOMEK’in burada gerçekleştirdiği faaliyetlerden sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte oluşturulan bedesten çarşısı ve Habib-i Neccar Camii’nin restorasyonuna kadar birçok önemli projeye değindi.

“TÜRKİYE, ZORLUKLARDA VE MUTLULUKLARDA BİR ARAYA GELEN BİR ÜLKE”

Türkiye’nin hem zorlukları aşmada hem de sevinçleri paylaşmada birlik ve beraberlik içinde hareket eden bir ülke olduğuna dikkat çeken Başkan Altay, “Bayrağımız bizleri birleştiren en önemli değer. Zorluklarla karşılaştığımızda hep birlikte hareket edebiliyor ve aynı amaç doğrultusunda çalışabiliyoruz. Sevinçlerimizde de bu ruhu görüyoruz. Örneğin, milli takım bir maç kazandığında herkes coşkuyla sokaklara çıkıyor. Bu duyguyu daha da güçlendirmemiz gerektiğine inanıyorum” dedi.

“RABBİM BU ACIYI BİR DAHA YAŞATMASIN”

Şehirlerin yapı stoğu açısından birbirine çok benzer olduğuna dikkat çeken Başkan Altay, özellikle 1970’lerin sonlarından 2000’lere kadar inşa edilen binalarda ciddi yapısal sorunlar bulunduğunu vurgulayarak, “Allah bu tür acıları bir daha yaşatmasın. Öncelikle yeni binalarımızı dayanıklı ve güvenli inşa etmeliyiz. Mevcut yapı stoğunu ise hızla yenileyerek depreme karşı daha dirençli hale getirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK İHYA PROJELERİNDEN: DARÜ’L-MÜLK PROJESİ

Konuşmasında, Türkiye’nin en büyük ihya projelerinden biri olan Darü’l-Mülk Projesi’ne de değinen Başkan Altay, Tübeönü Çarşıları, Büyükşehir Taş Bina, Darü’l-Mülk Sergi Sarayı, eski Büyükşehir Belediyesi binasının yerine yapılan Şehir Kütüphanesi, meydan evleri, sur duvarları, Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi gibi önemli dönüşüm projelerinin detaylarını katılımcılarla paylaştı.

“KONYA’NIN ULUSLARARASI GÖREVLERİYLE FİLİSTİN’DEKİ ACILARI ANLATMA FIRSATIMIZ OLDU”

Konya’nın uluslararası platformlardaki rolünden de bahseden Başkan Altay, “Üç önemli uluslararası görevim bulunuyor: Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Başkanlığı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Başkanlığı ve Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRİCİTİES) Başkanlığı. Özellikle Filistin konusunda, uluslararası arenada yaşanan mağduriyetleri anlatma imkânımız oldu. UCLG Başkanlığımız süresince hem Türkiye’yi daha iyi tanıtma hem de Filistin başta olmak üzere dünya genelinde yaşanan meselelere dair görüş bildirme fırsatını yakaladık” dedi.

“BİZ KONYA’DA YAŞAMAKTAN MUTLUYUZ”

Konya’nın birçok özelliğinin yanında, Hz. Mevlana’nın şehri olmasıyla da özel bir konuma sahip olduğunu belirten Başkan Altay, “Bu, Selçuklu döneminde inşa edilen büyük bir medeniyetin mirasıdır. Konya, 1096’dan 1308’e kadar 200 yılı aşkın bir süre başkentlik yapmış bir şehir. Anadolu’nun neresine giderseniz gidin, Selçuklu’nun inşa ettiği bir imaret, medrese veya camiyle karşılaşırsınız. Konya da bu mirası taşıyan bir medreseler şehridir. Bugün de üniversiteleriyle bu ilim ve irfan geleneğini yaşatıyor. Geleneklerine bağlı, kimliğini koruyan bir şehir olmanın önemine inanıyoruz. Ancak Konya hakkında olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışıldığında büyük tepkiler gösteren bir kesim var. Oysa biz şehrimizde yaşamaktan mutluyuz ve Konya’yı geleceğe taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Allah hepimize başarı nasip etsin. Tüm şehirlerimizin bu güzellikleri paylaşmasını diliyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Başkan Altay, programın sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri