Konya’nın merkezinde bulunan Musalla Mezarlığı’ndaki “Cennet Çukuru” olarak bilinen yer, bazı rivayetler olsa da tarihin eski dönemlerinden beri birçok sırrını ve gizemini koruyor. Bu yer halk tarafından pek bilinmese de asırlardır yerini ve sırlarını koruyor.
Etrafındaki mezarlara göre daha aşağıda kalan Cennet Çukuru, Malazgirt Savaşı’ndan önce Sultan Alparslan'ın Anadolu'ya gönderdiği birliklerin Bizans askerleri tarafından öldürülerek atıldığı yer olarak biliniyor.
BU TARİHTE DURDURULDU! ARTIK CENAZE DEFNEDİLEMİYOR
Efsanelere ve hikayelere konu olan alanda 2006 yılında alınan bir kararla definler durduruldu. Anadolu'nun ilk toplu mezarı ve şehitliği olma özelliği taşıyan Cennet Çukuru'nda birçok tarihi mezar taşları ve lahitler yer alıyor.
BİZANSIN KON DONDURAN VAHŞETİ
Yapılan tarihsel araştırmalara göre Sultan Alparslan, Malazgirt'i almadan önce Selçuklu öncü birlikleri Anadolu'ya geliyorlar ve burada Bizanslılarla savaşıyor. Rivayetlere göre, birlikler Konya'ya kadar geliyorlar ve Konya'da öncü birlikleri ile Bizanslılar arasında savaşıyorlar. Bu savaşta şehit olan Selçuklu birlikleri Bizans askerleri tarafından o dönemde içi su dolu olan bu alana atılıyor.
MEZARLIĞIN ALDINTAKİ GİZEMLİ YAPILAR GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYI BEKLİYOR
Türkiye Selçuklu Devleti'nin başkenti olan Konya’da birçok alim, arif, sanat adamı ve bilim adamının yaşadığı ve öldükten sonra saraya çok yakın mesafede olan bu mezarlığa gömüldüğü biliniyor. Cennet Çukuru’nun doğusunda13'üncü yüzyılın kadılarından Siraceddin Urmevi'nin de türbesi bulunuyor. Bölgede çok sayıda Selçuklu mezarları, tarihsel mezar taşları ve lahitler bulunuyor. Bugün görünenlerden daha fazlasının toprağın altında olduğu bilinirken, araştırma ve kazılar yapılması durumunda Selçukluların mezar odalarının ortaya çıkacağı öne sürülüyor.