Sarayönü eski İlçe Tarım Müdürü Mehmet Karlı’nın başkanlığını yürüttüğü Koruyucu Tarım Derneği, özellikle Türkiye'nin yarı kurak ve kurak bölgelerinde koruyucu tarımın benimsenmesini teşvik etmekte olup, Rusya dahil 17 üyesi bulunan Avrupa Korumalı Tarım Federasyonu’na bağlı olarak çalışmalarını yürütüyor.
Koruyucu Tarım projesi kapsamında geçtiğimiz günlerde Tunus’ta Ulusal Tarımsal Araştırma Enstitüsü (INRAT) ın ev sahipliğinde bir program gerçekleştirildi.
Koruyucu Tarım Derneği'nin Başkanı Mehmet Karlı yürütülen proje ve yapılan çalışmalar hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.
Karlı açıklamasında; “Toplam 170 üyesi halen eyalet düzeyinde çiftçilik, araştırma ve politika geliştirmeyle ilgileniyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve BDIARI gibi uluslararası kuruluşlarla çalışmak, derneğin küçük ve büyük ölçekli projelerin uygulayıcı ortağı olması konusunda önemli bir deneyim sağlamıştır.
İklim değişikliğiyle mücadele stratejilerinin geliştirilmesine yönelik Küresel Çevre Fonu (GEF) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen projeler, FAO, GEF ve AB kurallarıyla çalışırken kazanılan deneyimler olmuştur.
Bu bağlamda 5 ülke ve 20 kuruluştan oluşan ortağı olduğumuz TOPRAĞI KORU projemizin genel amacı, çiftçilerin toprak yönetimi kararlarını çevreleyen zihinsel, kültürel ve bağlamsal gerçekleri ele alarak, Akdeniz bölgesinde CA ilkelerinin daha geniş çapta kabul edilmesini ve benimsenmesini kolaylaştırmaktır.
“Daha spesifik olarak ConServeTerra şunları amaçlamaktadır:
- Çiftçilerin toprak yönetimi kararlarının araştırılması
- Çiftçi tarla okulları ile koruyucu tarımın uygulanmasının artırılması
- Katılımcı karar alma, bilim ve politika diyaloğu ve bağlama özel CA'nın test edilmiş en iyi uygulamalarının yaygınlaştırılması için inovasyon ağlarını güçlendirmek amacıyla kapasite geliştirme. ” dedi
Karlı açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi;
Projemizle Konya’nın 3 ilçesi ve 9 çiftçimizle 3 yıldır yaptığımız koruyucu tarım uygulamalarının yanı sıra, proje ortağı olan Tunus Ulusal Tarımsal Araştırma Enstitüsü (INRAT) ın ev sahipliğinde 3 günlük programa katıldık.
Proje faaliyetleri hakkında bilgilendirme ve Akdeniz Ülkelerinde Koruyucu Tarım Konferansını da içeren program dahilinde Tunus’un Menzil Burgiba şehrindeki Koruyucu Tarım uygulamaları yapan bir aile çiftliğini ziyaret ettik.
Baba ve 2 oğlu yaklaşık 14 yıldır toplamda 3000 dekarlık arazilerinde doğrudan ekim uygulaması yapıyorlar. Arpa buğday tarlaları, zeytinlik ve keçiboynuzu bahçeleri bulunan çiftlik eğimli bir arazide olması sebebiyle yağış erozyonuna uğrayan topraklarını yerinde tutabilmek için bu sisteme geçtiklerini söylediler. Zeytinlik ve keçiboynuzu meyvelerinin toprağı 14 yıldır sürülmüyor. Otları biçip bırakıyoruz, hayvanlar için ot talebi olursa bunları satıyoruz ifadesinde bulundular.
Yine arpa ve buğday ekili tarlalarda doğrudan ekim yaptıklarını hem işgücünden, hem zamandan hem de ekonomik olarak karda olduklarını ve en önemlisi toprak erozyonunu engellediklerini, Bu sistemle toprağın renginin yıllar içinde renginin koyulaştığını ve kalitesinin ve ürün veriminin de arttığını söylediler.
Ne diyelim iklim krizinin, kuraklığın kendini hızla gösterdiği bu günlerde ülkemiz ve dünyada da bu uygulamaya biran önce geçilmesi dileğimiz.”