Kosti'nin tarihi konağı morg olarak da kullanılmış

Konya'nın kent merkezinde bulunan ve hemen hemen herkesin önünden geçtiği bu tarihi bina ilginç bir özelliği ile dikkat çekiyor. Zafer Meydanında yer alan ve Arapoğlu Makası'nda bulunan döneminde Maruni Arapoğlu Kosti'ye ait tarihi binanın bodrum katının bir dönem morg olarak kullanıldığını söylersek kimse inanmaz.

Ama 1920-22 yıllarında Fransız hastanesi olarak kullanılan konağın o dönemde bodrum katı da morg olarak kullanılmış.

Konya Kültür ve Sanat Platformu Kosti'nin köşkünü sosyal medyada paylaşarak tarihi özelliklerini anlattı. Maddi durumu iyi olan Maruni Arapoğlu Kosti, Konya’da Alaeddin tepesinin güneyinde bir konak inşa etti.

Bir müddet sonra Fransızlara olan minnet borcundan dolayı evini Fransız Katolik misyoner cemaatine verdi. 1892’den itibaren ise bina “Ögüsten Dolasu Mepsiyens” adıyla Fransız okulu olarak hizmet vermeye başladı.

Bu bina sonradan Fransız Hastanesi olarak 1920-22’lere çalıştı. Bu dönemde konağın bodrum katı morg olarak kullanılmıştır. 1970’lere kadar ev olarak kullanılan bina sonradan Anavatan Partisi il binası haline geldi.

Şimdilerde ise cafe olarak işletilmektedir. 1930’lu yılların başına kadar istasyondan hareket eden atlı tramvay, Arapoğlu Makası diye bilinen yerde Arapoğlu Kosti’nin konağının önünden makas değiştirir ve Zafer alanına yönelirdi. Bundan dolayı bu civarın ismi halk tarafından “Arapoğlu Makası” olarak anılır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hayatın İçinden Haberleri