KOYUN VE KÖPEĞİ

.

Toplumumuzun iki önemli unsuru…

Tarih boyunca biz nereye gittiysek onlarda bizimle geldiler. “Yol yüründükçe yolcu yoldaşına benzer” sözü efkardan söylenmiş bir söz değil.

Zamanla hayvan hayvana… Hayvan insana benzeşiyor bu yolda…

Yol deyip geçmeyin, birlikte geçen yüzlerce nesil, binlerce yıldan bahsediyorum.

Bir kangal çoban köpeği ile Akkaraman veya Kangal Koyununun Kangal Çoban köpeklerine benzerlikleri dikkatinizi çekti mi hiç?

Siyah bir ağız, kulak uçlarına doğru siyahlık, düşük ama sarkık olmayan kulaklar, Üçgen göz yapısı, kirli beyaz sarımsı bozkır iklimine uygun tüy yapısı..

Peki bize benzerlikleri…? Üçgen yapılı gözler dedik... Sarkık olmayan toplu bir yüz yapısı dedik kirli beyaz sarımsı tüyler dedik, karakterinden zaten her yerde bahsediliyor dostuna sadık düşmanının korkulu rüyası… Dost ile düşmanı birbirinden ayırdedebilme becerisi… Ailesine ve güçsüzlere şefkat ile yaklaşan sahip olduğu şeyleri canı pahasına koruyan… Bunlar size kendinizden veya atalarınızdan bazı şeyleri çağrıştırmıyor mu?

Ama isimleri farklı Kangal koyunu kangal köpeği biz Türk’üz demeyin... Oda aynı! “Kangal” kelimesi orta Asyadan bugünkü Sivas kangal ilçesine göç eden Türk boylarından biri olan Kanglı Türklerinden gelmektedir. Yapılan Etimolojik araştırmalara göre “Kanglı” kelimesi önce “Kangıl” daha sonrada “Kangal” kelimesine evrilmiş. Yani özü gibi; ismide bize ait…

Genetik olarak inceleyecek olursak, nasılki toplumların genetiği ayırt edici özellikleri bulunuyor ise bilhassa köklü bir tarihi olan bir topluma mal olmuş hayvanlarında genetik ayırt edici özellikleri var. Bu konuda Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde yüksek lisans tezimde danışman hocam olmasından şeref duyduğum Prof. Dr. Cafer TEPELİ hocamın çalışmasına yer vermeden geçemeyeceğim. Araştırmanın sonucu olarak Kangal köpekleri genetik olarak kurtlara diğer köpeklerden daha fazla benzerlik gösteriyor! Bunun anlamı; fizyolojik olarak ta benzediği, dünyanın en eski köpek ırklarından biri olduğu anlamlarına geliyor bizimde geçmişimizin ne denli derin olduğu ile ilgili bilgi veriyor.

Yani Hayvan toplumun tarihini de açıklıyor…

Yaşça büyüğüm insanlarla dertleşmeyi dertlerini dinlemeyi seviyorum. Geçen gün internette sokak köpeklerinin insanlara saldırdığını, çoban köpeğinin koyunları parçaladığı haberlerini dinlerken bir amcam yeni neslin çok bozulduğunu geçlerin çok hoyrat olduğunu geçen gün bir gencin annesi, babası, kardeşleri nenesini dedesini öldürüp kaçtığını söyledi. Bir yandan tek başına yolda yürürken 4-5 kişinin bıçaklı saldırısına uğrayan insanların haberini okuyoruz arkasından sokakta bir çocuğa veya kadına saldıran 4-5 tane köpek sürüsünün saldırdığını okuyoruz.

Sizce tesadüf mü?

Maalesef buda tesadüf değil. Bozulduğu zaman toplum da tek başına bozulmuyor..

Ama “Yaradılanı sevdim, yaradan dan ötürü...” der. Kendi kültürümüze inanır... Coğrafyamızın uygun olduğu tarım ve hayvancılığı yaparsak... Üretir ve üreteni seversek, sahip olduğumuz koyuna da köpeğe de sahip çıkarsak Dünyanın en güzel tarım ve hayvancılık memleketlerinden biri olmamamız için hiçbir sebep yok! Çünkü bunun için her şeye sahibiz. Koyun ve köpeği deyip geçmeyin… zaman potansiyelimizi hatırlama zamanı… zaman üretim zamanı… Sağlıkla, afiyetle kalın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Köşe Yazıları Haberleri