Bölgede sık sık trekking faaliyeti düzenleyen Beyşehir Kültür ve Turizm derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı, Halk arasında 'Kral yolu' olarak tabir edilen bölgenin çoğunun antik dönemde yapıldığını söyledi. Yolun eski dönemlere uzandığını ancak çoğunluğunun Roma ve Bizans Dönemi’nde yapıldığını belirten Büyükkafalı, ''Bu yolların bir kısmı Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde geliştirilerek kullanılmaya devam edilmiştir. Yol Derebucak sınırları içinde başlar, yüksek rakımlı dağları aşarak sahile, Manavgat Beşkonak’a ulaşır. Köprülü kanyonda bulunan tarihi köprü ve döşeme yollar bu yolun devamıdır. Dağların ve geçitlerin zorluğu ayrıca yapılan işin hayli zahmetli olduğundan “ULU YOL” ve “KRAL YOLU” isimleri öne çıkmaktadır.'' dedi.
Geçen zamanda yolun çok tahrip edildiğine de dikkat çeken Başkan Büyükkafalı, ''Maalesef günümüzde tarihi döşeme yolun büyük bir bölümü üzerine yeni yollar yapılmış ve kaybolmuştur. Ancak Derebucak Pınarbaşı Başgölcük yaylasına kadar olan bölümde kalan ve belirgin döşeme yolları halen görebiliyoruz.'' dedi.
Bölgede trekking etkinliğine katılanlar ise alanın koruma altına alınması gerektiğini söyledi. Diğer bölgelerdeki tarihi yolların koybolduğunu ancak Derebucak Pınarbaşı Başgölcük yaylasına kadar olan bölümde kalan ve belirgin yolun halen durduğunu ifade eden doğa severler, Bu bölgenin karoma altına alınıp turizme kazandırılması gerektiğini vurguladı.