İşitme, ses dalgalarının kulak zarına ulaşarak zarı titreştirmesi, titreşimin orta kulakta bulunan çekiç, örs ve üzengi kemiklerinin hareketi ile iç kulak sıvılarına aktarılarak iç kulakta bulunan sinir uçlarında elektrik enerjisine dönüştürülmesi ve işitme siniriyle beyindeki işitme merkezine ulaşması gibi nedenlerle meydana gelen kulak çınlaması, bazı kişilerde geçmeyen çınlamalara dönüşebiliyor ve dayanılmaz bir hal alabiliyor. Uzmanlar, bu tür çınlamaların önemli hastalıkların habercisi olabileceğini belirterek, vakit geçirmeden tedbir alınması gerektiğini söyledi.
Kulak çınlamasının ciddiye alınması gereken önemli bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Mustafa Çalışkan, bunun önemli bir hastalığın belirtisi olabileceğini, çınlamaların genellikle işitme kaybı nedeniyle yaşandığını söyledi.
Kulak çınlamasının birçok nedeni olabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Çalışkan, “Bunlar kulağa ait nedenler olabildiği gibi kulak dışı nedenler de olabilir. En fazla görülen kulak çınlamasının nedeni işitmenin azalması olarak ortaya çıkar. Yaşlılarda çok sık görülür. Dış kulak kanalında kir olması, orta kulak iltihabı, kulakta sıvı olması, kulak kemiklerinde kireçlenme gibi nedenlerden dolayı çınlama olabilir. Bir tümör nedeniyle işitme sinirinin baskı altında kalması yine bir kulak çınlaması nedenidir” açıklamasında bulundu.
“MUTLAKA UZMANA BAŞVURUN”
Op. Dr. Çalışkan, “Tansiyonu yüksek olan hastalarda kulak çınlaması zaman zaman görülebilir bir tümör tarafından orta kulağın baskı altına alınması aynı şekilde kulak çınlamasına neden olur.
Geniz etinin bademciğinin büyük olması nedeniyle östaki tüpünün tıkanması veya bunlar olmasa da östaki tüpünün tıkanması kulakta çınlamaya neden olabilir. Çınlama şikâyeti olan hastanın öncelikle Kulak Burun Boğaz bölümüne gelmesi gerekir. Bu bölümde birtakım tetkikler yapılması gerekir” dedi.
Tanı koyulduktan sonra tedaviye yönelik önerilerde de bulunan Op. Dr. Çalışkan, “Bunlardan sonra eğer gerekirse beyin mr’ı, paranazal sinüs tomografisi istenebilir. Yaşlılarda görülen kulak çınlamalarında hastaya işitme cihazı tavsiye edilmektedir.
İşitme cihazıyla birlikte dijital olarak kulak çınlamasını baskılayan elektronik araçlarda verilebilir. Tanı konulduktan sonra hastanın tedavisine yönelik birtakım önerilerde bulunulur. Bu önerilerden bazıları; İlaç tedavisi, ameliyattır” şeklinde konuştu.