Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, kuraklığın oluştuğu bölgelerde hasar tespit çalışmalarının sonuçlarına göre çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının erteleneceğini belirtti.
Kuraklıktan etkilenen buğday, arpa, yulaf, çavdar, nohut ve mercimek üreticilerine de verim kayıplarına göre dekara 100 liraya kadar doğrudan ödeme yapılacak.
Türkiye'de kuraklık tarımsal üretimi olumsuz etkilerken, çiftçilerin bazı borçlarının ertelenmesi kararı alındı.
Çelik, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Bu sene salgının sebep olduğu sıkıntılar yanında dünyanın birçok yerinde maalesef meteorolojik açıdan kuraklık yaşanıyor. Kuraklığın oluştuğu bölgelerde il, ilçe hasar tespit çalışmaları sahada hızla devam ediyor. Bu çalışmaların sonuçlarına göre çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenecek.
Kuraklık sigortasında TARSİM devlet desteğini önümüzdeki yıla özel yüzde 70'e, hasar ödeme oranını da yüzde 80'e çıkartılıyor. Ayrıca kuru tarımın yapıldığı bölgelerde kuraklıktan etkilenen buğday, arpa, yulaf, tritikale, çavdar, nohut ve mercimek üreticilerimize verim kayıplarına göre dekara 100 liraya kadar doğrudan ödeme yapılacak. Böylece kuraklıktan verim kaybı yaşamış buğday üreticimiz mazot, gübre desteği ve sertifikalı tohum kullanım desteği ile toplamda dekara 151 liraya kadar destekleme ödemesinden yararlanabilecek."
Kuraklıktan etkilenen il sayısı 41'e yükseldi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) Mayıs ayı kuraklık raporuna göre Mayıs ayında yağışların yetersiz olmasıyla kuraklıktan etkilenen il sayısı 41’e çıktı.
Rapora göre Mayıs ayında kuraklıktan en fazla zarar gören ürünler arpa, buğday ve kırmızı mercimek oldu. Mayıs ayında yeterli yağış alınabilseydi buğday rekoltesi 18 milyon tonun üzerinde, arpa rekoltesi de 7,5 milyon ton civarında olması bekleniyordu. Raporda buğdayda 18 milyon tonun, arpada 7 milyon tonun ve mercimekte ise 250 bin tonun altında bir rekolte tahmin edildi.