Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre fahiş oranda artarken, birçok vatandaş kurban kesemeyeceğini belirtiyor. Kurban kesecekler ise bayrama bir aydan daha az bir zaman kalırken çardaklarda yoğunluk oluşturmaya başladı.
Besiciler, geçtiğimiz yıl en pahalısını 100 bin liraya sattıkları kurbanlıkların bu yıl en ucuzunun 100 bin lira olduğunu belirterek, buna yem başta olmak üzere bütün girdi maliyetlerinin artmasının neden olduğu olduğunu söyledi.
Kurbanlık seçecek vatandaşlara tavsiyelerde bulunan besiciler, kurbanlık seçilen hayvanın sağlıklı görünmesinin çok önemli olduğunu, sağlık karnesinin mutlaka bulunması gerektiğini vurguladı.
KURBAN ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
Uzmanlar, kurban seçerken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
Sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılmalı.
Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı.
Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı.
Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı.
Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı.
Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı.
Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı.
Yara, şişlik ve ödemi olmamalı.
Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalı.
Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir.
KURBANIN YAŞI NASIL ANLAŞILIR?
Kurbanlık hayvanlarda dikkat edilmesi gereken önemli bir konunun da yaş olduğuna değinen uzmanlar, “Hayvanların yaşlarının tayininde düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonucu verir. Kayıtlar yok ise, en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak tayin edilir. Ayrıca kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen ‘TarımCebimde’ mobil uygulaması üzerinden sorgulanabilmektedir.
Sığır veya mandanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici dişin bulunması o hayvanın iki yaşını doldurduğunu göstermektedir. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar olması kurban edilebilmesi için yeterli sayılmaktadır.
Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır. Devenin kurban edilebilmesi için beş yaşında değişen ikinci kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerin alması gerekir” ifadelerini kullandı.
KESİMDE BUNLARA DİKKAT EDİLMELİ
Kurbanlık hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığından onaylı kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kesilmesi tavsiyesinde bulunan uzmanlar, cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimlerinin sağlık açısından riskleri de beraberinde getireceği için yasaklanan bu alanlarda kurban kesilmemesi gerektiğini kaydetti.
Uzmanlar, ayrıca, kurban kesimi esnasında ortaya çıkan kan, dışkı, atık ve artıkların ortada bırakılmaması, rastgele etrafa atılmaması, göl ve akarsulara ya da kanalizasyonlara karıştırılmaması ve atıkların derin çukurlar açılarak gömülmesi gerektiğini hatırlattı.