Kurban Bayramına 1 aydan az bir süre kaldı. Vatandaşı kurban heyecanı sardı. Çiftliklerde de tatlı telaş hız kazandı.
Geçtiğimiz yıla göre ciddi artış gözlemlenen kurbanlık fiyatları, hayvanın ağırlığına ve yaşına göre değişiyor.
Kahraman Hayvancılık işletme sahibi Yusuf Kahraman, “Kurbanlık fiyatlarında en az yüzde 30-40 oranında artış var. Geçen yıl 10 bin liraya alınan hayvan bu yıl en az 13-14 bin liraya satılıyor. Yem ve diğer girdi maliyetleri aşırı yükseldi. Kurbanlık kestirmeyecek kişi sayısı da oldukça fazla.” dedi.
Birçok çardakta kurban vasfına uygun hayvanların var olduğunun, uygun olmadığı halde kurbanlık olarak satılan hayvanların da bulunduğunun altını çizen Kahraman, “Geçen yıla göre kurbanlıklarda artış var. Kapağını atmış, yaşını doldurmuş, boynuzu, kulağı sağlam, yürüyüşü düzgün, güzel ve semirmiş bir hayvan alınmak isteniyorsa büyükbaş için asgari 9-10 bin lira. Geçen yıl kurbanlık hisse fiyatları bin 600 - 2 bin Tl arasında değişiyordu bu yıl 2 bin 300 ila 2 bin 800 Tl arasında. Geçen yıl bin liraya küçükbaş vardı bu yıl en az bin 500 TL gözden çıkarılmalı.
Bu arada geçen yıla göre kurbanlık kestirmeyip çeşitli vakıflar aracılığıyla hisse bedeli gönderecek kişi sayısında ciddi bir artış var. Bu yıl kesmeyeceğim falanca yere göndereceğim diyenler çok. Vekaletle dernek ve vakıflar aracılığıyla yapılan hisse bedelleri daha düşük olduğu için vatandaşlar tercih ediyor olabilirler” şeklinde konuştu.
Yem fiyatları besiciyi korkutuyor
Yem fiyatlarının yükselmesi, besiciyi korkutuyor diyen Yusuf Kahraman konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yem acayip fırladı. 2020 yılının Ekim ayından bu yana yeme sürekli zam geliyor. Şimdi haftalık 4-5 lira zam geliyor. Hatta yeme günlük zam geldiğini duyuyoruz. 2020 yılının 10'uncu ayında 75 liraya aldığımız yem, bugün 160 lira oldu. Maliyet olarak iki katını geçti. Saman geçen yıl 60 kuruştu, bu yıl 1,2 lira. Saman da ikiye katladı. Yonca yok. Allah'tan yoncanın dışarıya gönderimi engellendi de yoncanın fiyatı 2 lirayı görmedi.
Kurbanlıkta püf noktalar
Kurbanlık alacak vatandaşların göz önünde bulundurması gereken konular hakkında da bilgi veren Kahraman açıklamasını şöyle tamamladı; “Hayvanın sağlıklı olup olmadığını anlamak için belirli kriterlere dikkat etmek gerekir.
Hayvanın gebeliğine, yaşına ve sağlığına bakmakta fayda var. Gebe hayvanları, yaşı uygun olmayan hayvanları bilerek veya bilmeyerek kurbana hazırlamak isteyenler oluyor. Uzman kişilere danışmak mantıklı olan husustur. Hayvanın tüyü parlak olmalı. Boynuzları sağlam olmalı. Yürüyen, topallamayan hayvan alınması konusunda bilinçli olunmalı.
Küçükbaş hayvanların beline dokunulduğunda iyi beslenip beslenmediği noktasında fikir sahibi olunabilir. Küçükbaş hayvanların beline dokunulduğunda ele fazla kemik dokusu gelmemeli. Bel kısmındaki dolgunluk hayvanın iyi beslendiği konusunda fikir vermektedir. Çok zayıf, yeni doğum yapmış, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat, dış görünümü ve bakışları cansız, çevreye aşırı tepkili ve çok duyarsız olan hayvanlara dikkat edilmeli."