Ladik’te çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi

Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ladik Mahalle Muhtarlığının organizasyonuyla geçtiğimiz hafta Ladik 2.Etap TOKİ düğün salonunda çiftçi eğitim toplantısı yapıldı.

Konya İl Tarım Müdürü Duran Seçen’in başkanlığında düzenlenen toplantıya Sarayönü İlçe Tarım Müdürü Ferhat Koçak, TARSİM Bölge Müdürü Osman Ağıt, Ladik Mahalle Muhtarı Osman Doğan, Ladik TARKOOP Başkanı Mustafa Çoban, İlçe Tarım ve Orman teknik personelleri ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Tarımda güncel konuların ele alındığı toplantının açılışını TARSİM Bölge Müdürü Osman Ağıt gerçekleştirdi. Ağıt, tarım sigortalarının çiftçiler için önemli bir güvence sunduğuna vurgu yaptı. Ağıt katılımcılara bitkisel ürün sigortaları, hayvancılık sigortaları ve tarım makineleri sigortası gibi çeşitli alanlarda TARSİM’in sağladığı teminatları detaylandırdı. TARSİM kapsamında özellikle, dolu, fırtına, don gibi doğal afetlere karşı tarımsal ürünlerin güvence altına alındığını belirten Ağiç ayrıca, seralar sigortası ve hayvancılık sigortaları gibi hizmetlerin de çiftçilere büyük avantaj sağladığını ifade etti.

Ağıt, TARSİM’in sadece tarımsal ürünler ve hayvanları değil, aynı zamanda su ürünleri sigortası ve tarımsal yapılar sigortası gibi alanlarda da çiftçilere geniş bir kapsam sunduğuna dikkat çekti. Ağıt iklim değişikliği ve doğal afetler gibi risklere karşı TARSİM’in çiftçilere sunduğu desteklerin, tarım sektöründeki sürdürülebilirliği sağlamak adına önemli bir rol oynadığını belirtti.

Ağıt’tan sonra söz alan Konya İl Tarım Müdürü Duran Seçen 2024 yılı itibariyle uygulamaya konulan yeni tarımsal destekleme modeli hakkında çiftçilere kapsamlı bilgiler sundu. Seçen, modelin amacının, Türkiye'nin tarımsal üretimini daha sürdürülebilir, verimli ve rekabetçi hale getirmek olduğunu vurguladı.

Seçen, desteklerin artık daha hedeflenmiş ve uzun vadeli olacağını, bu sayede çiftçilerin daha verimli üretim yapabileceklerini ifade etti. Seçen, ekim nöbeti gibi çevre dostu uygulamaların teşvik edileceğini vurguladı.

Seçen, modelin sürekli destek anlayışını esas alacağını, üç yıllık periyotlarla destekleme yapılacağını belirterek “Bu modelle, üreticilerimiz uzun vadeli bir üretim planlaması yapabilecek ve daha sürdürülebilir tarım yöntemlerine geçiş yapabilecek.” Dedi. İl Tarım Müdürü Seçen, ayrıca dijitalleşme ve eğitimle ilgili projelerin de çiftçilere sunulacağını, bu sayede üreticilerin süreçlerini daha kolay ve hızlı yönetebileceklerini söyledi.

Toplantının sonunda, katılımcılar sorularını yönelterek tarımsal sigortalar ve yeni destekleme modeliyle ilgili daha fazla bilgi aldı. Çiftçiler, TARSİM'in sağladığı teminatlar hakkında detaylı bilgi talep ederken, yeni destekleme modelinin nasıl uygulanacağı ve başvuru süreçleri hakkında sorular sordular. İl Tarım Müdürü Seçen, çiftçilerin tüm sorularını tek tek yanıtlayarak, yeni modelin uygulama aşamasına geçmeden önce sağlanan eğitim ve bilgilendirmelerin büyük önem taşıdığını vurguladı. TARSİM Bölge Müdürü Osman Ağıt ise, doğal afetlere ve risklere karşı sigortaların önemini bir kez daha belirterek, sigorta kapsamlarının çiftçilere sağlayacağı güvenceyi anlattı.

Program sonunda İl Tarım Müdürü Seçen, Ladikte mantar üretimi yapılan tesislerde incelemelerde bukundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri