Lösemili Çocuklar, Kemoterapi Öncesi Oyun Odasında Moral Buluyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, kemoterapi öncesi oyun odasında vakit geçiren 15 lösemi hastası çocuk, hastaneden mutlu bir şekilde ayrılıyor

Oyun terapisi üzerine akademik çalışmalar yürüten klinik psikolog Esra Coşkun, hastanede tedavi gören çocukların eğlenceli zaman geçirmenin tedavi süreçlerine olan etkisini araştırmak amacıyla bir proje başlattı.

Çocukların hastane korkusunu aşmalarını ve tedavi sürecinde motivasyonla olumlu sonuçlar elde etmelerini hedefleyen Coşkun, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 8-12 yaşlarındaki 15 çocukla oyun terapisine başladı.

Çocuklar, tahlil işlemlerinin ardından hastanede oluşturulan oyun odasında Coşkun'un rehberliğinde oyuncaklarla oynayarak, tedavi öncesinde moral depoluyor.

Çocuklar, zorluklarından uzaklaştırılıyor

Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanser tedavisinin zorlu geçtiğini ve çocukların büyük sıkıntılarla karşılaştığını belirtti.

Ailelerin de tıpkı çocuklar gibi hastalık ve hastane stresi yaşadığına vurgu yapan Coşkun, "Bu süreçte çocuklarda depresyon ve kaygının yanı sıra algılarında ciddi anlamda bozulmalar olabiliyor. Çocuklar bu süreçte saçlarını, kaşlarını kaybediyor." şeklinde konuştu.

Coşkun, tedavi gören çocukların depresyon, kaygı ve sıkıntılarını gidermek amacıyla oyun terapisine başladıklarını belirterek, şu şekilde ifadelere yer verdi:

"Hepsi kemoterapi alıyor. Ayaktan tedavi görüyorlar. Haftada bir kere, 40 dakika sürüyor. Kan verdikten sonra buraya geliyorlar. Tahlil sonucuna göre kemoterapi alıyor. O bekleme sürecinde burada benimle oyun oynuyorlar. Dolayısıyla beklerken de sıkılmamış oluyorlar.

Oyun terapisiyle çocuklardaki hastane fobisini tamamen ortadan kaldırmış olduk. Toplamda 15 seans sürecek. Daha sonra diğer çocukları alacağız. Ailelerden aldığımız geri dönüşler çok güzel çünkü çocuklar için hastane ilk etapta gelinmemesi gereken bir yer gibiydi ama şu anda gülerek ve mutlu bir şekilde geliyorlar."

Çocukların tedavi sürecinde kaybettiği gücü oyun odasında tekrar kazandığına dikkat çeken Coşkun, sürecin tedaviye etkisinin bilimsel sonuçlarını yayımlayacağını kaydetti.

"Çok değişti, neşesi arttı"

Tuba Yılmaz da iki yıl önce 9 yaşındaki kızına lösemi tanısı konulduğunu, sonrasında tedavi sürecinin başladığını belirtti..

Hematoloji bölümünde tedavi gördüklerini ve kızının sağlığının iyiye gittiği aktaran Yılmaz, "Artık 'Hastaneye gideceğiz.' diye çok mutlu, sevinçle geliyor. Kan verdikten sonra oyun odasına giriyor. Önceden çok çekingendi. Bu terapiden sonra içine kapanıklığı gitti. Çok değişti, neşesi arttı." ifadesini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri