Maliye şimdi de emeklinin IBAN’ını takibe aldı

Maliye, esnaf ve KOBİ’lerden sonra şimdi de emeklilerin banka hesaplarını incelemeye aldı. Emeklilerin hesapları 5 yıl geriye dönük takibe alınacak. İşte nedeni…

Maliye Bakanlığı’nın "IBAN'a para gönderme" incelemeleri emeklilere kadar uzandı. Emeklilerin hesaplarını takibe alan bakanlık, 5 yıllık hesap hareketlerini denetleyecek.

Daha önce esnaf ve KOBİ'lere yönelik başlatılan "IBAN’a para gönderme" incelemeleri, emeklilerin hesaplarını kapsayacak şekilde genişletildi. Çok sayıda şirketin, emekli yakınlarının banka hesaplarını gelirlerini gizlemek için kullandığını tespit eden bakanlık, emekli hesaplarını da mercek altına aldı.

Maliye Bakanlığı, emekli vatandaşların banka hesaplarını 5 yıl geriye dönük inceleme kararı aldı. Yapılacak bu inceleme, emeklilerin hesaplarını üçüncü şahıslar adına IBAN ödemeleri için kullanıp kullanmadıklarını tespit etmeyi amaçlıyor.

USULSÜZ PARA TRANSFERLERİNE CEZA
IBAN üzerinden yapılan para transferlerinde usulsüzlük tespit edilmesi halinde cezai işlemler uygulanacağı bildirildi. Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kaçakçılığı ve kara para aklamayla mücadele amacıyla işletmelerin hesaplarına yapılan tüm IBAN transferlerini inceliyordu. Şimdi ise bu denetimler, emekli hesaplarını da kapsayacak

Danıştay’ın aldığı kararla Maliye Bakanlığı, emeklilerin banka hesaplarını daha ayrıntılı inceleme imkanı bulacak.

Böylece, kayıt dışı çalışan şirketlerin gelirlerini gizlemek için dar gelirli emeklilerin hesaplarını kullanması büyük ölçüde engellenecek. Gelir İdaresi Başkanlığı denetlemelere düşük emekli aylığı alan vatandaşların hesaplarından başlanacak.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI YALANLADI
Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden (DMM), "emeklilerin banka hesaplarına inceleme başlatıldığı" yönündeki iddialara ilişkin yaptığı açıklamada Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın herhangi bir inceleme başlatmadığını vurguladı.

Açıklamada, "Emeklilerin banka hesaplarına inceleme başlatıldı. Son 5 yıl geriye dönük kontrol ediliyor" iddiasının doğru olmadığını bildirildi.

"Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bazı emeklilerin hesaplarının üçüncü şahıslar veya şirketler tarafından kullanıldığına dair bulgulara ulaştığı" bilgisinin asılsız olduğu ifade edilen açıklamada, "Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar etmeyiniz" denildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri