Alım gücünün düşmesi nedeniyle kırmızı eti alamayan vatandaşlar, artık tavuk alırken de iki kere düşünmeye başladı. Artan maliyetlerin yansıdığı beyaz etin vazgeçilmezi tavuk, zam şampiyonu oldu.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, dükkân kirasından işçi maliyetine, faturalardan yem fiyatlarına kadar artan pek çok giderin et fiyatlarına yansıdığını söyledi. Kasap esnafının artan maliyetler karşısında ayakta kalmaya çalıştığını vurgulayan Yardımcı, “Bir çuval yem fiyatı 100 liraydı, şimdi 450-500 liraya ulaştı. Dükkan kiraları 20 bin lira. Esnaf, bu parayı kazanamıyor. 20 bin lira kira, 20 bin lira işçi maliyeti toplamda 40 bin lira yapıyor. Bir çalışanın sigortası 5 bin lira tutuyor. Ayrıca 7-8 bin lira elektrik faturası ödeniyor. Bu maliyetler et fiyatlarına yansıyor” dedi.
Kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artışı Elips Haber’e değerlendiren Yardımcı, maliyetlerdeki artışa ilişkin şunları söyledi:
“Bir kilo et fiyatı 340-350 lira bandındaydı. Şu an 360 lira ile 380 lira arasında değişiyor. Maliyetlerimize kıyasla yapılan zam çok değil. Üretim maliyetleri ve girdi fiyatlarımız çok yüksek. Yem fiyatı 5 katına çıktı. 1 çuval yemin fiyatı 100 liraydı şimdi 450-500 liraya çıktı. Esnafın girdi maliyetleri de arttı. Dükkân kiraları 20 bin lira olmuş. Ben ilk kez bu kiraları görüyorum. Bu kadar fırsatçılık olmaz. Esnaf bu parayı kazanmıyor. 20 bin lira kira, 20 bin lira işçi toplamda 40 bin liraya mal oluyor. Bir kişinin sigortası 5 bin lira olmuş. En küçük kasaba bile 7-8 bin lira elektrik faturası geliyor. Bu maliyetler et fiyatlarına yansıyor.”
Yardımcı, Kurban Bayramı’nın etkisi ve yangınlar nedeniyle piknik alanlarının kapatılmasından dolayı esnafın işlerinin 2-3 aydır yavaşladığını dile getirdi.
TAVUĞU PARÇALAMA YASAĞI FIYATI ARTIYOR
Tavuk fiyatlarındaki artışın en büyük nedeninin tavuğun parçalanmasına getirilen yasak olduğunu vurgulayan Yardımcı, “En büyük zam şampiyonu tavuk. Çünkü kasabın tavuğu parçalamasına yasak getirildi. Tavuğu parçalanmış paketlerde satabiliyoruz. Açık satmamız yasak. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yasak yok. Şu an tavuk fiyatları anormal. Bütün tavuğun fiyatı markasına göre değişmekle birlikte 70-80 lira arasında değişiyor. Normalde tavuk kanat 160-170 lira. Hâlbuki tavuğu biz parçaladığımız zaman 120 liraya satacağız. Vatandaşın ucuza yemesi için yasak kalkmalı. Devlette yasak değil denetim olmalı. Biz tavuğu yeniden parçalayalım, devlet de denetlesin” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ