Sarayönü’nde süt toplama ve işleme kapasitesinin bütün olumsuz şartlara rağmen arttığını belirten Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, “Girdi maliyetleri yüksek ama üretmekten de vazgeçmiyoruz. Bakanlık üreticiyi desteklemeli" dedi.
Konya Sanayi Odası tarafından yürütülen AB Bilgi Ağı Projesi kapsamında, AB hibe destek fonlarından yararlanarak işletme faaliyetine geçen Sarayönü Süt Üreticileri Birliği projesi yerinde incelendi. Çok sayıda basın mensubunun katıldığı proje ziyaretine; Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu ve yönetimi de eşlik etti. Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, “Bu proje, 850 bin TL’lik bir projeydi. TKDK tarafından hibe desteği kapsamında 329 bin TL verildi” dedi. 6 ay içinde destek aldıklarını, projeyi ise kendilerinin 4 ay içinde tamamladığını aktaran Erdoğdu, bu destekler kapsamında 16-17 çiftlik projelerinin daha olduğunu kaydetti. var.
Depolama kapasitemiz arttı
Süt depolama kapasitelerinin 25 tondan, 35 tona çıktığını dile getiren Erdoğdu, şunları kaydetti: “Kapasitemizin artması sevindirici. Bizim işimizin büyük çoğunluğunu ve en fazla girdisini soğutma oluşturuyor. Hali ile enerji tüketimimiz de fazla. Yazın masrafımız daha da artıyor. Bu konuda da AB projelerine başvuracağız. Enerji girdi maliyetimizin azalması gerek.” “Birliğimizde 4 danışmanımız var. Üreticilerimize danışmanlık hizmeti veriyoruz” diyen Erdoğdu, “Onların kalite ve ürün verimi için bilinçlenmesini istiyoruz. Tesislerimizde, sütün toplanma, işlenme ve her aşamasında hijyene ayrı bir önem veriyoruz. Süt denince ön planda kalite olmalıdır. Birliğimize ait veteriner kliniğimiz de var. Her şey üreticimiz için” şeklinde konuştu.
Şartların daha da iyileşmesi gerekiyor
Sarayönü’nde süt potansiyelinin çok iyi olduğunu ifade eden Erdoğdu, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “285 üreticiden hane başı 26 litreye kadar süt alıyoruz. Uygulanan bu proje ile günlük toplanan süt miktarımız 11 tondan, 47 tona çıktı. Sıcak ve soğuk sütümüz var. Bu potansiyelimizi daha da artırabiliriz. İthal hayvancılığa kırılıyoruz. Yem fiyatları arttı. 63 lira olan yem fiyatı 93 lira. Yemin hammaddesi dışarıdan olduğu için bu şartları yaşıyoruz. Girdi maliyetleri bu şartlarla giderse besi çiftlikleri kapanır. Kurbanda hayvan biraz para yapar ama sonraki süreç önemli. Bugünkü kesim fiyatı, 2 yıl önceki dönemin fiyatı. Bakanlığın desteğini biraz daha artırması gerekir. İlçemizde 6-7 çiftlik satılık. Üreticinin kendi çalışacak durumu yok. Çalışan genç yok. Afganlar çalışıyor. İşçi olmadığı için çiftlikler kapanıyor. Kaba yemi üretici kendisi yetiştiremiyor.”
Kendi markamız olacak
Tesislerde süt, peynir ve yoğurt üretimi de yapacaklarını aktaran Erdoğdu, “Sarayönü’nü yöresel ürün markası haline geleceğiz. Üretim merkezimiz var bir de satış merkezi kuracağız. Yoğurt ve peynir imalatı yapacağız. Sarayönü bu yönü ile marka haline gelecek. Köylülere organik yumurta da satacağız. Ayrıca Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Tarım Market de güzel işlere imza atıyor. Burada her şey sezonuna göre satılıyor. Geçen yıl satışlarımız daha verimliydi. Ülkede yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı üreticilerin ekipmanlarını yenileme korkusu var” diye konuştu. Daha sonra Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, gazetecilere tesisleri gezdirerek, üretim aşaması hakkında bilgiler verdi.