Marketlerde yeni zam dalgası: Asgari ücret zammını anmak bile yetti!

Asgari ücret görüşmeleri öncesi geçen yıl marketlerde yaşanan günlük fiyat değişimleri, yıl sonu yaklaşırken yeniden başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına başlamadan fırsatçılık yapan marketler ürünlerine zam yaptı

Asgari ücret her yıl sonunda işveren ve işçi temsilcilerinin de katılımıyla kurulan komisyonda belirleniyor. Milyonlarca çalışanın bir yıl boyunca alacağı asgari ücret günlerce tartışılırken, işçilerin alacağı zam öncesi fırsatçılar da ürünlerine zam yapıyor.

Geçtiğimiz yıl 2024 yılında geçerli olacak asgari ücret görüşülmeye başladığında market raflarında etiketler aynı gün içinde bile birkaç kere değişmiş ve bu durum vatandaşın tepkisine neden olmuştu. Bakanlık sıkı denetimlerini sürdürse de asgari ücrete zam görüşmelerine kısa bir süre kala bir kez daha aynı bahane ile fiyatlar değişmeye başladı. Etiketler geçtiğimiz aydan bu yana asgari ücrete zam beklentileri ile arttı.

Sosyal medya kullanıcıları marketlerdeki zammı fotoğraflarla ifşa etti. Paylaşımlarda özellikle temel gıda ürünlerindeki zamlar dikkat çekti. Ayçiçeği ve zeytinyağı, peynir, süt ve süt ürünleri, çay ve şeker, tuvalet kâğıdı ve peçeteler, ev temizlik ürünlerinin en fazla etiketi değişen ürün grupları olduğu görüldü. Market çalışanları da etiketlerin değiştirilmeye başladığını doğruladı. Öte yandan marketler arasındaki fiyat farklılıkları da artmaya başladı. Aynı bölge hatta caddedeki iki ayrı markette aynı ürünün fiyatında 51 lira fark olduğu görüldü.

GİDERLER BAHANE GÖSTERİLDİ

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, bir zincir mağazanın bölge müdürü zamlarla ilgili şunları söyledi:

“Üretim ve girdi maliyetlerindeki artış, depolama ve enerji giderleri raflara zam olarak yansıyor. Bu çok doğal… Ayrıca lojistik giderleri de önemli bir zam sebebi. Geçen yıla göre ciddi değişimler yok. Ancak belli gruplarda fiyatlar artıyor. Bunu yalnızca market kârı olarak görmemek gerek. Toptancı ve üreticiden gelen ürünler de zamlanıyor. Bu zamlar fırsatçılık değil, işletmelerin ayakta kalabilmesi için gerekli adımlar. Ayrıca iş yeri kiralarında da yüzde 60’ı geçen zamlar yapıldı. Unların tamamı gider olarak ürün fiyatlarına yansıyor.”

BAKANLIK DENETİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Ticaret Bakanlığı, fiyat istikrarının sağlanması ve vatandaşın mağdur edilmemesi için birçok sektörde haksız fiyat artışlarıyla mücadeleye devam ediyor. Ticaret Bakanlığı, 15 Eylül itibarıyla fahiş fiyat denetimleri ve sektör bazlı denetimler kapsamında 1.274 gerçek ve tüzel kişiye toplamda 327 milyon 376 bin 495 TL idari para cezası kestiğini duyurmuştu. Bakanlık ayrıca denetimlerin devam ettiğini ve piyasada fırsatçılık yapanlara gerekli müdahalenin yapıldığını açıklamıştı. Ayrıca stokçuluk ve fırsatçılık yapan şirketlere bir yıl içinde üç kere yakalanmaları durumunda kapatma cezası uygulanacağını ifade etmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri