Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), Konya hizmet binasında 5 gün süren ve toplamda 30 saat süren eğitimleri tamamlayarak başarılı katılımcılara sertifikalarını sundu.
MEVKA Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, eğitim programı hakkında yaptığı değerlendirmede, özellikle pandemi döneminde hızlı bir şekilde büyüyen e-ticaret sektörüne dikkat çekti. Gelişmiş ülkelerde e-ticaretin ticaret içerisindeki payının yüzde 28, Asya ülkelerinde yüzde 50, dünya genelinde ise ortalama olarak yüzde 23 olduğunu belirten Dr. Bostancı, bu alanda ülke olarak daha fazla pay almak ve e-ihracatın önemini vurguladı.
2023 yılı itibarıyla e-ticaretin Türkiye'de toplam ticaretin yüzde 22'sini oluşturduğunu ve yılsonunda 1,5 trilyon lira seviyelerine ulaştığını belirten Bostancı, e-ihracatın da sektördeki gelişmelerin bir parçası olduğunu dile getirdi. Türkiye'de e-ticaret yapan 560 bin işletmeden yalnızca 150 bininin e-ihracat yaptığı tahmin ediliyor. Devletin bu alanda çeşitli destekler sunduğunu ve 2028 yılına kadar e-ihracatın ticaret içerisindeki payının yüzde 10'a çıkmasını hedeflediğini ifade etti.
Dr. Bostancı, Konya ve Karaman'da ihracat hacminin yaklaşık 4 milyar dolar olduğunu belirterek, MEVKA olarak KOBİ’lerin ekonomik gelişimini desteklediklerini ve firmaların ihracatlarını artırarak yeni pazarlara ulaşmaları için çalışmalara devam ettiklerini aktardı.
Eğitim programına 2021 yılı itibarıyla özel sektöre yönelik teknik desteklerin de sunulmaya başlandığını belirten Bostancı, eğitimde girişimcilere e-ticaretin temel bilgileri, operasyon yönetimi, lojistik ve tedarik zinciri yönetimi, strateji, fiyatlandırma, müşteri analizi, SEO, ödeme yöntemleri ve iade süreçleri gibi konularda uygulamalı eğitim verildiğini söyledi.
Dr. Bostancı, e-ticaret ve e-ihracat alanında girişimcilerin kendilerini geliştirmelerinin önemine vurgu yaparak, bu alandaki desteklerin devam edeceğini dile getirdi ve eğitim programının hayırlı olmasını temenni etti.