Türkiye tarihinin en önemli seçimi tamamlandı.
Seçimi en önemli kılan yönetim sisteminin değişiyor olması.
Bu seçimlerle birlikte artık parlamenter sistemden Türk tipi yeni bir başkanlık sistemine geçilmiş oldu.
Başkanlık sistemi, yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanlığı vs. gibi birçok farklı şekilde adlandırılabilen bu yeni sistem nasıl işleyecek, ne getirip ne götürecek, nasıl sorunlar çıkabilecek, sistem tam olarak nasıl oturtulacak daha birçok soru önümüzdeki yıllarda yaşanılıp görülecek.
Hepimizin elbette ki en büyük arzusu yeni sistemin Türkiye için hayırlı olmasıdır.
Bu topraklarda Türkünden Kürdüne, Çerkezinden Lazına birçok farklı millet kardeşçe yaşıyor.
Önemli olan bu kardeşliğin daha da iyi şartlarda ilelebet devam etmesidir.
İnşallah yeni sistem ve seçim sonuçları ülkemiz için hayırlı olmuştur.
***
Seçimin kazananları ve kaybedenleri...
24 Haziran seçimleri yeni bir yönetim şekline geçilmesinden ittifaklarıyla meclis aritmetiğiyle ve daha birçok yönüyle Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri.
Önümüzdeki günlerde, aylarda hatta yıllarda tartışılmaya devam edilecek olan bu seçimlerin ilk sonuçlarına göre en büyük kazananı hiç şüphesiz ki 16 yıllık iktidarının ardından yine seçimlerden büyük bir zaferle çıkan Recep Tayyip Erdoğan'dır.
Türkiye tarihinde en uzun süre ile iktidarda kalıp, kendi isimlendirmeleri ile çıraklık, kalfalık, ustalık döneminden sonra büyük ustalık olarak adlandırdığı döneme de imza atan Erdoğan ve AK Parti 5 genel, 3 de yerel, 3 referandum ve bir Cumhurbaşkanlığı seçiminden zaferle çıktı.
24 Haziran seçimlerinin diğer bir kazananı ise hiç kuşkusuz partisinin oylarının çok üzerinde bir oranda oy toplayan ve 16 yıl sonra belki de ilk kez gerçek bir muhalefet olarak görünen, yürüttüğü farklı ve renkli bir seçim kampanyası ile dikkatleri üzerine çeken Muharrem İnce'dir.
Seçim sonuçlarının değerlendirilip durulduğu zaman sanıyorum ki CHP içerisinde daha büyük bir dalgalanmalar meydana gelecektir.
Seçimin kaybedenlerine gelince 1 Kasım seçimlerine göre oyunu yüzde 49,5 tan 43'e düşüren AK Parti ile yine oyunu yüzde 26'lardan 22'lere kadar düşüren CHP'dir.
İlginç olan iktidar ve ana muhalefet partisinin her ikisinin de oylarında büyük düşüş yaşanmasıdır.
Her iki parti de bu seçim sonuçlarını iyi analiz ederek bundan sonra yeni bir yol haritası çıkaracaktır mutlaka.
En kritik parti...
Genelde herkesin ortak kanaati bu seçimlerin en sürpriz yapan partisi MHP olmuştur.
Ağırlıklı bir seçim kampanyası yürütmeyen ancak aldığı oyla herkesin beklentisinin aksine oylarını sabit tutan, HDP ile birlikte istikrarını koruyan MHP bu seçimlerin aynı zamanda ön önemli partisi olmuştur.
Meclis aritmetiği ve anayasal düzenlemeler açısından seçim sonuçları MHP yi meclisin en kritik partisi yapmıştır.
MHP nin yapacağı veya yapmayacağı ittifak çıkarılacak yasalar açısından çok önemli olacağından ana muhalefetin bile önündedir artık.
Hayal kırıklığı....
Seçim sonuçlarının hayal kırıklığı ise hiç şüphesiz İYİ Parti ve Saadet partisidir.
Çıkışı, gördüğü ilgi, izlediği seçim kampanyası ile yüksek beklentiler oluşturan İYİ Parti ve Meral Akşener alınan sonuçlar itibariyle hayal kırıklığı yaşatmıştır.
Ancak unutulmaması gereken bir gerçek var ki daha ilk girdiği seçimde yüzde 10 luk barajı aşan ve muhtemelen AK Parti'nin düşen oylarını aynı zamanda CHP'den de oy alan Akşener'in Türk siyasi tarihinde birden silinip gitmeyeceği de öngörülmelidir.
Saadet Partisi'ne gelince.
Son yılların belki de en renkli siyasetçisi olan Temel Karamollaoğlu'nun seçimler öncesi aday olabilmek için topladığı imza, izlediği politika ve siyasi çıkışları ile yakaladığı ilgi seçimlere "0" yansıdı.
Sanırım muhafazakar Saadet seçmeni solla yapılan bir ittifakı kabullenemedi diye düşünüyorum...