BM Genel Sekreteri ev sahipliğinde yapılan Geleceğin Zirvesi etkinliği kapsamında gerçekleştirilen toplantıda söz alan Milletvekili Selman Özboyacı, “Bu yıl en dikkat çekici başlık tartışmasız “Geleceğin Zirvesi”. Hepimiz burada birçok başlık altında görüşlerimizi ifade ettik. Bahsettiğimiz uluslararası mekanizmaların ne kadar önemli olduklarından bahsederken, günümüzde yaşanan krizlere asla çözüm sunmadığını da kabul etmeliyiz” şeklinde konuştu.
“Bu soykırım değilse nedir?” Gelecek Paktı’nın Sürdürülebilir Kalınma, Barış ve Güvenlik, Dijital İşbirliği, Gençlik ve Gelecek Nesiller ve Küresel Yönetişimden oluştuğuna vurgu yapan Milletvekili Özboyacı, “Biz burada Gelecek Paktı’nın oluşturduğu “fırsatları” konuşuyoruz. Gelecek Paktı 5 ana başlığı var değil mi?
Peki, İsrail’in BM’de alınan hiçbir kararı tanımaksızın uyguladığı zulüm, Gelecek Paktı’nın bu 5 başlığından hangisine uyuyor. Bir şehir mahvederken “Sürdürülebilir Kalınma”ya mı hizmet ediyor? Burada alınan kararları hiçe sayarak “Uluslararası Barış ve Güvenliğe” mi? Silahsız sivilleri öldürürken yapay zeka desteği alarak “Dijital İşbirliğine” mi? Onbinlerce çocuk ve bebeği öldürerek “Gençlik ve Gelecek Nesillere” mi? Yoksa BM’nin aldığı kararları kürsüde yırtarak “Küresel Yönetişimin Dönüştürülmesine” mi? Neredeyse bir yıldır, tüm dünyanın ve hepimizin gözü önünde kadınlar, çocuklar ve yaşlılar katlediliyor.
Hastaneler bombalanıyor, insani yardımlar engelleniyor, BM’nin sahadaki yardım gönüllüleri bile öldürülüyor. Gazze’de siviller ve özellikle çocuklar açlıkla ve susuzlukla karşı karşıya bırakılıyor. Bu soykırım değilse nedir?” dedi. “Geleceğiz konuşmadan önce günümüzün problemlerini çözmeliyiz” Konuşmasının sonunda yapılan toplantıların çözüm üretmediğine ve toplumlar nezdinden inandırıcı olmayacağına dikkat çeken Özboyacı, “Uluslararası mekanizmalar bu vahşete son veremiyorsa, bizim çok taraflılığın önemini vurgulamamız toplumlar nezdinden ne kadar inandırıcı olur? Bu yüzden Türkiye olarak diyoruz ki “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” ve “Dünya 5’ten Büyüktür”. Ne yazık ki uluslararası mekanizmalar mevcut sorunların çözümünde yetersiz.
Türkiye olarak acil yeniden yapılandırılması gerçeğinin altını bir kez daha çiziyoruz. Geleceğiz konuşmadan önce günümüzün problemlerini çözmeliyiz. Bu yüzden dünyada yaşanan adaletsizliğe, zulme ve masumların öldürülmesine son vermeliyiz” şeklinde ifadelere yer verdi.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 24 Eylül Salı günü Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna hitap etmesi bekleniyor.