Alım gücünün düştüğü, hayat pahalılığının iyice arttığı şu günlerde asgari ücretle çalışanların geçim sıkıntısı da arttı. İnsanlar, 2 bin 800 TL ile ay sonunu getiremediğini söyledi.
Milyonları ilgilendiren asgari ücret komisyonu toplantısı için geri sayım sürerken, hem işveren hem de işçi sendikaları çalışmalarına hız verdi. Sürecin en önemli paydaşları konuştu.
İşverenler 2022 asgari ücret zam oranı için “Hedefimiz dengeli ve adil bir asgari ücret belirlemek” diyor. İşçiler ise “İşveren cömert olmalı, geçim ücreti istiyoruz” mesajı veriyor.
'Asgari ücret en az 4-5 bin TL olmalı'
Asgari ücret, insanların geçimine yetmiyor. Hayat pahalılığı ve zamlar özellikle asgari ücretle geçinen aileleri zorluyor. Asgari ücrete çalışanlar yüksek fatura, kira ve mutfak masraflarından dert yakınırken; 2 bin 800 TL ile ay sonunu göremediklerini, ihtiyaçlarını borçlanarak giderebildiğini söylüyor. Çalışanlar ve sendikalar, 2022 yılı asgari ücretinin çok daha yüksek olmasını talep ediyor.
Türk- İş Konya İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak, asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tamak, 2 bin 800 TL ile geçinilemeyeceğini söyledi. 2 bin 800 TL ile insanların ay sonunu getiremediğine dikkat çeken Başkan Tamak, “Bir ailede 2-3 kişi çalışıyorsa ancak geçinebiliyorlar” dedi.
Asgari ücretin asgari ücret olmaktan çıktığını, genel bir ücret haline geldiğini söyleyen Tamak, daha sonra şöyle konuştu: “Türkiye'de çalışanların yüzde 40-50'sinin asgari ücrete çalıştığı söyleniyor. Bence yüzde 70'i asgari ücrete çalışıyor.
Biz, sendika olarak asgari ücretin en az 4 bin 200 lira olmasını istiyor ve talep ediyoruz. Enflasyon ve hayat şartlarına bakılınca aslında 4 bin 200 TL de az. Elektrik, doğal gaz, su fiyatları, mutfak masrafları, yakıt giderleri, kiralar inanılmaz arttı.”
Kayıt dışı uyarısı
Yüzbinlerce üyesiyle işgücü sendikaları içinde önemli bir konuma sahip olan Hak-İş'in Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, "Günümüz koşullarında çalışanların asgari değil, geçim ücretine ihtiyacı var. Bu ülkeden kazanan iş insanlarının bunu göz önünde bulundurarak, daha cömert davranmalarını istiyoruz" çağrısında bulundu.
Asgari ücrette yaşanacak yüksek artışın kayıt dışını artıracağı yönündeki görüşleri de değerlendiren Mahmut Arslan, özellikle bunun küçük işletmeler için risk yarattığına dikkat çekti.
Arslan, bu durumun bir yandan devletin gelirlerini azaltırken bir yandan da çalışanı sosyal güvenlikten mahrum bırakma tehlikesi yarattığına vurgu yaptı.
Çalışan üzerindeki vergi yükünün yüksekliğine dikkat çeken Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan dengenin korunmasının önemine ve hükümetin çeşitli teşviklerle süreci katkı sunması gerektiğine vurgu yaptı.
Vergide kademeli düşüş önerisi
İşveren üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi çağrısında bulunan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, bir kerede bu yüklerin kaldırılmasının söz konusu olmayacağını ifade ederek, "Yükün kademeli düşürülmesinden yanayız. Bu yıl bunu Türk-iş'le ortak bir öneri olarak belirledik. Sendika ile ortak aldığımız ve üzerinde mutabık kaldığımız bir öneridir. Bunun değerlendirilmesi işveren için büyük bir önem taşıyor" diye konuştu.