Konya’da, Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle başlatılan projelerle öğrenciler tarımın temelini öğreniyor. "Okullarımız Çiçek Açıyor" projesi kapsamında 5, 6 ve 7. sınıf öğrencilerine bitkisel üretim, tohum ekimi, fide dikimi, bakım, besleme, hasat ve ürün değerlendirme konularında uygulamalı eğitimler veriliyor.
"Yerli Tohum Milli Tarım" projesiyle ise 4. sınıf öğrencilerine tarım süreçleri tanıtılıyor. 64 okulda yürütülen bu projede öğrencilere "İlk Bahçem Seti" hediye edilerek tere ekimiyle tohumdan hasada kadar tüm süreçleri deneyimleme imkanı sunuluyor.
Merkez Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerindeki okullarda teorik eğitim alan öğrenciler, kendilerine verilen tarım çantasıyla pratik uygulamalar gerçekleştiriyor. Maskotlar "Tarımcan" ve "Tarımsu" eşliğinde bitki dikimi, bakımı ve çoğaltılması gibi faaliyetlere katılıyorlar. Ayrıca "Konya Büyükşehir Tarım Çocuk Kitabı" ile bilgilerini pekiştiriyorlar.
Öğrenciler geri dönüşüm malzemelerinden saksılar yapmayı öğreniyor ve evde tükettikleri sebze ve meyve tohumlarını çoğaltmak için biriktiriyor. Projenin amacı, çocuklara toprak, bitki ve tohum bilincini küçük yaşlardan itibaren kazandırarak üretimin sürekliliğini sağlamak.
Projeyle ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi İlçe Hizmetleri Daire Başkanlığı Tarımsal Eğitim Şube Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Hediye Dilek Polat, tarımla tanışan çocukların bu süreçten olumlu etkilenerek bitkilerin yetişme serüvenini daha iyi kavradığını belirtti.
Polat, "Konya’nın bereketli topraklarında üretimin devam etmesi için toprak ve tohum bilincini küçük yaşlardan itibaren kazandırmaya çalışıyoruz. Çocuklarımızın bu deneyimden öğrendikleri çok değerli." ifadelerini kullandı.
Projeden faydalanan öğrenciler, bu imkanı sağlayan yetkililere teşekkürlerini iletti.