Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 83. yıldönümünde Sarayönü’nde törenle anıldı. Anıta çelenk sunumunun ardından Sarayönü Belediyesi hoparlörü ve polis araçlarının sirenleri eşliğinde saygı duruşu gerçekleştirildi. Bu esnada bayraklar da yarıya indirildi.
Sarayönü’nde, 10 Kasım 1938’de saatler 09:05’i gösterirken, Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yuman büyük Türk Önderi Mustafa Kemal Atatürk, özlemle ve saygıyla anıldı.
10 Kasım 2020 Salı günü sabah saatlerinde Hükümet Konağı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde gerçekleşen çelenk törenine, ilçe protokolünün yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Anıta çelenk sunumunun ardından Sarayönü Belediyesi hoparlörü ve polis araçlarının sirenleri eşliğinde saygı duruşu gerçekleştirildi. Bu esnada bayraklar da yarıya indirildi. Daha sonra İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile Hükümet Konağı’ndaki tören sona erdi.
Hükümet konağında ki törenin sona ermesinin ardından, Sarayönü Belediyesinin toplantı salonuna geçilerek, Mehmet Emine Akdoğan Anadolu Lisesinin hazırlamış olduğu program takip edildi. Programın açılış konuşmasını yapan Mehmet Emine Akdoğan Anadolu Lisesinin Müdürü Leyla Yüksel şu ifadelere yer verdi:
“10 Kasımların önemi büyüktür”
“Hayatının en son anına kadar ülkesine hizmet etmiş olan büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 83. Yılında saygı, sevgi, özlem ve rahmetle anıyorum.
Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır diyen Mustafa Kemal Atatürk bugün aramızdan ayrılmış o çok sevdiği vatan topraklarının sinesine kavuşmuştur. Lakin onun fikirleri, hayal ve özlemleri, ilke ve gayreti hedef ve arzuları yaşamaktadır. Kahraman ecdadımız ile birlikte kurduğu Cumhuriyet ve elde ettiği bağımsızlık, onun bu vatana en büyük hediyesidir. 57 yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından 10 Kasımların önemi büyüktür.
Mustafa Kemal Atatürk ileriyi gören bir liderdi. Mondros Ateşkes Anlaşmasından sonra ortaya çıkan tehlikeli durumu ilk o görüp milletinin dikkatini çekti. Erzurum Kongresinde “ Vatanın bölünmez bir bütün” olduğunu tüm Dünyaya ilan etti. Sakarya savaşı sırasında söylediği vatanın her karış toprağı vatandaş kanı ile sulanmadıkça terk olunmaz sözü ayrıca “ Yurt toprağı sana her şey feda olsun. Kutlu olan sensin. Sana canımız feda” sözleri onun vatan sevgisini ve kararlılığını göstermektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve canları pahasına bu ülkeyi kurtaran tüm kahramanlarımızı şehit ve gazilerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz.”
Leyla Yüksel’in konuşmasının ardından okulun öğrencilerinin hazırlamış olduğu programa geçildi. Programın ilk gösterisi “Yiğitler silkelenip ata binende” isimli koro gösterisiydi. Sunumu hazırlayan öğrenciler hep bir ağızdan seslendirdiler. Bir başka koro gösterisinde ise “19 Mayıs Kurtuluş Günü Marşı” seslendirildi. On Dokuz Mayıs Kurtuluş Günü, Haydi Haydi Yürü ileri, Var Samsun’a Mustafa Kemal, Haydi Haydi yürü ileri sesleri ile salon inledi.
Koro’nun ardından okulun öğrencilerinin hazırlamış olduğu oratoryo canlandırıldı. Orotoryo gösterisinin ardından program sona erdi.