Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 2025'in ilk 6 ayında geçerli olacak bedelli askerlik ücretini açıkladı. Bedelli askerlik yapmak isteyenler 1 temmuz tarihine kadar enflasyon ve memur maaş katsayısına göre hesaplanan oranda ücret ödeyecek.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK'e göre aralık ayında enflasyon yüzde 1,03 arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 44,38 oldu. Memur ve emekli maaşlarında dikkate alınacak altı aylık enflasyon ise yüzde 15,75 olarak belirlendi. Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından bedelli askerlik ücreti de belli oldu.
MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta gerçekleştirilen basın bilgilendirme toplantısında gündeme ve bölgedeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Aktürk, 2025 yılı bedelli askerlik müracaatının 7 Ocak'ta başlatıldığını belirterek, yeni bedelli askerlik ücretinin 243 bin 13 lira 44 kuruuş olduğunu duyurdu.
6 AYLIK BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ BELLİ OLDU
Tuğamiral Aktürk, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Daha önce yapılan düzenleme ile memur maaş katsayısındaki artış oranına sabitlenen bedelli askerlik tutarı;
- Hazine ve Maliye Bakanlığınca 2025 yılının ilk altı ayı için yayımlanan Mali ve Sosyal Haklar genelgesindeki memur maaş katsayısı artış oranına göre iki yüz kırk üç bin on üç lira kırk dört kuruş (243.013,44 TL) olmuş,
- 7 Ocak’tan itibaren 2025 yılı bedelli askerlik müracaat işlemleri başlatılmıştır."
BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NASIL BELİRLENİYOR?
Bedelli askerlik ücreti, memur maaşlarına enflasyon oranında yapılan zamların ardından her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki kez güncelleniyor.
Bedel tutarı, 240.000 gösterge rakamının ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu hesaplanıyor.
BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Bedelli askerlik hizmeti için bazı başvuru şartlarını yerine getirmek gerekiyor. Bedelli askerlik başvuru şartları şöyle:
- Askerlik çağına girmiş yükümlülerden herhangi bir yaş sınırlandırması olmaksızın fiilî askerlik hizmetine başlamamış olmak
-Yoklaması olmayan yükümlüler için, yoklamaya esas sağlık muayenelerini tamamlayarak “Askerliğe Elverişlidir” kararı verilmiş olmak.
- Kura veya sınıflandırma işlemini müteakip bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de bu haktan vazgeçmemiş olmak.
- Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, bu tarih dâhil, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar için bedelli askerliğe müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemesini yapmak ve kura veya sınıflandırma öncesi bedelli askerlikten vazgeçmemiş olmak.
BAŞVURU NE ZAMAN YAPILIR?
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, bedelli askerlik başvuruları ile ilgili herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmuyor.
Ancak, Askeralma Yönetmeliği’nin 61’inci maddesi gereğince içinde bulunulan yılın son mesai günü mesai bitimine kadar, başvurunun yapılması ve bedelin başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde ödenmesi gerekiyor.
TAKSİT İMKANI VAR MI?
Bedelli askerlik yağmak isteyenler ücretinin taksitle ödenip ödenemeyeceğini merak ediyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Bakanlık, bedelli askerlik hizmeti için belirlenen tutarların peşin olarak ödeneceğini, taksit yapılmayacağını duyurdu.
BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NEREYE YATIRILIR?
Bedelli askerlik hizmeti yapmaya karar veren yükümlüler, ödemelerini peşin olarak anlaşmalı bankalar, defterdarlık ve malmüdürlükleri üzerinden T.C. kimlik numarasını beyan ederek yapabiliyor.
Anlaşmalı bankaların listesi ise şöyle:
- Vakıfbank
- Ziraat Bankası
- Halkbank
- Vakıf Katılım Bankası
- Ziraat Katılım Bankası
- Emlak Katılım Bankası
CELP TARİHLERI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Bedelli askerlik hizmeti yapacaklar, celp ve sevk zamanlarının tarihini de araştırıyor.
Yükümlüler, celp ve sevk zamanları ile temel eğitim birliklerinin belirlendiği sınıflandırma sonuçlarını, e-Devlet sistemi üzerinden veya askerlik şubesi başkanlıklarına başvurarak öğrenebiliyor.
CELP TARİHİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?
MSB, celp tarihinin değiştirilip değiştirilemeyeceğine yönelik ise şu açıklamayı yaptı:
''Bedelli askerlik hizmeti kapsamında temel eğitime tabi tutulacak yükümlülerin celp ve sevk dönemi değişiklik taleplerini e-Devlet kapısı “Askerliğim” bütünleşik uygulaması üzerinden “Celp ve Sevk Dönemi / Bedelli Askerlik Celp ve Sevk Dönemi Değişikliği” menüsü altından değiştirebiliyor.
Yükümlüler, celp ve sevk dönemi değişiklik taleplerini sevke tabi tutulacakları tarihten 10 gün öncesine kadar ve en fazla üç defa yapabiliyor.
Celp ve sevk dönemi değişiklik taleplerinin e-Devlet üzerinden yapılamaması halinde yükümlüler müracaatlarını en yakın askerlik şubesine yapabiliyor.''
HİZMET YERLERİ NE ZAMAN BELLİ OLUR?
Bedelli askerlik hizmeti verecek olan yükümlüler, e-Devlet sayfasındaki ''Kurumlar'' başlığı altında yer alan Milli Savunma Bakanlığı “Er Sınıflandırma, Yedek Astsubay, Yedek Subay ve bedelli sınıflandırma Sonucunu Sorgulama” ekranından bilgilerine ulaşabilecek.
BEDELLİ ASKERLİKTE İZİN VAR MI?
Bedelli askerlik yaparken izin kullanılıp kullanılamayacağı ise bir diğer merak konusu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, bedelli askerlik yapanlara her ay için bir gün izin veriliyor.
Ayrıca, Askeralma Yönetmeliğinin 61’inci maddesi gereğince idari izin de verilebiliyor.