Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay, bilinçsizce kullanılan ilaçların telafisi olmayan zararlara yol açabileceğini belirterek halkı akılcı ilaç kullanımı konusunda uyardı.
Vatandaşların hastanelere gitmeden kendi tespitleri ile hastalıklarını belirlediklerini belirten Dr. Uzunay; "Son dönemde artan virüs salgını ve geçmek bilmeyen öksürük şikayetlerine karşı vatandaşlarımız nasıl olsa grip olduk diye düşünürek klasik ilaçları kullanmaya devam ediyorlar. Ancak gerekli tetkikler yapılmadan ve doktor tavsiyesi olmadan alınan bu ilaçlar ters etkiler de yaratabiliyor.
Bilinçsiz ilaç kullanımı insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor, hatta bazı durumlarda telafisi mümkün olamayan sağlık problemlerine yol açabilecek ciddi sorunlar doğurabiliyor." dedi.
Özellikle bilinçsizce alınan ağrı kesicilerin mideye zararlı olduğunu belirten Dr. Uzunay; “Kontrolsüz, aşırı ağrı kesici ilaç tüketimi mide kanamalarına neden oluyor, kronik böbrek hastalığına yakalanma riskini artırıyor. Özellikle 30-70 yaş arası kadın hastalarda ağrı kesicilerin uzun süreli kullanımı kronik böbrek hastalığının önemli bir nedeni.
Vatandaşlarımızın şunu bilmesi lazım, basit bir ağrı kesici diye aldığı ilaçların toplamı, yaşamı boyunca 1 kilogramı aşarsa o kişinin böbreğini etkilememesi mümkün değildir. 2-3 kilograma ulaştığı zaman diyaliz ya da nakil gerektirecek kadar ağır böbrek hastalığına uğramanız söz konusu olacaktır." diye konuştu.
Uzunay; "Tüm dünya genelinde ve ülkemizde de yaşanan yanlış ilaç kullanımı ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan sorunların tespit edilmesi, çözüm için gerekli adımların atılması, tedavi süreçleri için iyileştirici etkilerin arttırılması, toplumsal bilincin ve farkındalığın oluşmasının sağlanması için akılcı ilaç kullanımı oldukça önemlidir." dedi.