MYO'da acı sona doğru

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu'nda acı son günden güne yaklaşıyor. Yerleştirmelerin açıklanmasının ardından vahim tablo netleşti. Tercihlerde Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nu 52 öğrenci tercih etti ve bunun...

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu'nda acı son günden güne yaklaşıyor. Yerleştirmelerin açıklanmasının ardından vahim tablo netleşti. Tercihlerde Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nu 52 öğrenci tercih etti ve bunun sadece 27'si kayıt yaptırdı. Bir dönem 900'leri bulan öğrenci sayısıyla dikkat çeken Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nun bu duruma gelmesinde, okul bünyesinde istihdama yönelik bölümler bulunmaması, meslek liselerinden direk geçişin kaldırılması, Türkiye'de 4 yıllık fakültelerin gereğinden fazla artması ve girişin kolaylaşması gibi nedenler etkili oldu. Bunun yanı sıra öğrenci yetersizliği nedeniyle okulun iki bölümü daha YÖK tarafından kapatıldı. 500 kişilik KYK yurdu yapılması beklenirken, kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Sarayönü Meslek Yüksek Okulu için geçtiğimiz yıl başlatılan girişimler de bir sonuç vermedi.

 

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nda uzun yıllardan bu yana istikrarlı olarak düşen öğrenci sayısı, bu yıl sınıra dayandı. Bu yıl, okulun birinci sınıflarında eğitim öğretime devam edilemeyecek sayıda öğrencinin gelmesi, "Okul kapanacak mı?" sorusunu akıllara getiriyor.

Öğrenci sayısı bir dönem 900'leri bulan Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nun öğrenci sayısı son kayıtlarla beraber 50'ye kadar düştü. Çevre Koruma ve Fidan Yetiştiriciliği bölümleri öğrenci yetersizliği nedeniyle YÖK tarafından kapatıldı. Okulda Bilgisayar Programcılığı, Gıda Teknolojisi, Organik Tarım ve Tohum Teknolojisi olmak üzere 4 bölüm kaldı. Geçtiğimiz yıl 23, bu yıl 27 öğrencinin kayıt yaptırdığı okulda artık bazı bölümlerde bire bir eğitim veriliyor. Okulu tamamlamasına rağmen alttan dersi olduğu için mezun olamayan öğrencilerle birlikte okulda 374 kayıtlı öğrenci bulunuyor.

Tercihler ve yerleştirmeler kapsamında Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nda Bilgisayar Programcılığı bölümünü 16 kişi tercik ederken 10 kişi kayıt yaptırdı. Yine Gıda Teknolojileri bölümünü 16 kişi tercih ederken, 9 kişi kayıt yaptırdı. Organik Tarım Bölümü'nü 10 kişi tercih edip 6 kişi kayıt yaptırdı. Tohum Teknolojisi bölümüne de yine 10 tercih 2 kayıt gerçekleşti.

"Daha çok mücadele gerekiyor"

Türkiye Teknikerler Birliği Genel başkan yardımcısı ve Konya İl Başkanı Emet Yılmaz, kendisinin de mezun olduğu okul hakkında yaptığı açıklamada, "Okulumuzun durumu kötüye gidiyor. Uzun yıllardır istikrarlı bir şekilde kan kaybediyor. Teknikerlerin, istihdam konusunda büyük sıkıntılar yaşaması ve haklarının olmaması öğrencilerin inancını çürütmüş durumda. Mezun olan teknikerlerin büyük bölümü kendi bölümleriyle ilgili iş bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Bazı bölümlerin durumları daha iyi ama bizim okulumuzdaki bölümlere öğrenci gelmemesinin en büyük sebebi, istihdam konusu. İlçe ileri gelen yöneticilerinin ve iş adamlarının, okul idaresiyle bir çalışma yaparak, daha iyi bölümleri tespit edip ilçemize kazandırmaları gerekiyor. İstihdam olarak önü açık olan bölümlerin açılması lazım ki öğrenciler bunun cazibesiyle ilçemizi tercih etsin. Okulumuzun durumunu yıllar önceden kestirmek zor değildi. Okulumuzun bu duruma gelmesinde bir suçlu aramaya gerek yok.

Gelinen noktanın en büyük sebebi ilgisizlik. Durum buralara gelmeden bir önlem alınması gerekiyordu. Ortada bir problem varsa bu hepimizin problemi. Bir an önce mücadelemizi başlatmamız gerekiyor. Yoksa gelecek yıllarda ilçemizde Sarayönü Meslek Yüksek Okulu diye bir okul olmayabilir." şeklinde konuştu.

"Büyük bir değer kaybedilebilir"

Sarayönülü iş adamı ve Kara Öğrenci Yurtlarının sahibi Mehmet Kara ise konu hakkında şöyle konuştu: "Yaşanan bu düşüşlerde liselerden direk geçişin kaldırılmasını öne sürüyorlar. Bu kesinlikle bir bahane olamaz. Bir bölüme en az 10 öğrenci kayıt yaptırması gerekiyor. Bu sayının altına düşürdüğü zaman o bölüm kapatılıyor. Korkarım ki gelecek sene okulumuz bölümsüz kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Acilen bir önlem alınmaz ve eylem planı gerçekleştirilmezde Sarayönü büyük bir değerini daha göz göre göre kaybedecek.

İstihdam imkanı bulunan bölümlere ihtiyaç var. Bugün Kadınhanı'na baktığımızda, yapı denetimi, inşaat, lojistik, dış ticaret doğal gaz ve harita gibi bölümlerin olduğunu görüyoruz. Burada iş bulmaya faydası olabilecek bölümlerin açılmasına gayret gösterilmesi lazım. Daha ötesi Sarayönü'nde 4 yıllık bir okul açılması gerekiyor. Diğer ilçelerde açılırken biz de olmaması gibi abes bir durum yok.

Sarayönü artık eskisi gibi değil. Uygun zemin var. Sarayönü gereken altyapı ve hizmete sahip. Burada tarım bölümleriyle devam edilecekse, bu okuldan mezun olan öğrencilere teşvik verilmesi lazım. Yoksa insanlar iş imkanı bulunmayan bölümleri neden tercih etsin. Talep olmazsa arz olmaz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri