S.Ü. Sarayönü Meslek Yüksekokulu Çevre Sorunları Araştırma ve Eğitim-Öğretim Laboratuarı geçtiğimiz hafta Salı günü düzenlenen törenle açıldı.
Açılışa Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, KOP İdaresi Koordinatörü Ahmet Suat Toprak, Konya Sanayi Odası Vekili Kemal Özarpa, Petek Plastik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Öztürk, S.Ü. Kadınhanı MYO Müdürü, Dr. Öğretim Üyesi Arif Behiç Özcan, Sarayönü MYO İdari ve Akademik personeli katıldı.
Açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından MYO tanıtım videosu ile katılımcılara okulun fiziki yapısı, bölümleri ve idari kadrosu ile ilgili hakkında bilgi verildi.
Okul tanıtım videosunun sunumundan sonra konuşmasını yapmak üzere Sarayönü Meslek Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Cemalettin Sarıçoban kürsüye davet edildi.
Prof. Dr. Cemalettin Sarıçoban konuşmasında şu ifadeleri kullandı;
“1992 tarihinde kurulmuş olan Sarayönü Yüksekokulumuz Haziran 2023 tarihinde 30. Mezunlarını verecektir. Bugüne kadar 5000'e yakın mezun veren Meslek Yüksek Okulumuzda 328 kayıtlı öğrenci olup, bu öğrenciler Bilgisayar Teknolojileri, Bitkisel ve Hayvansal üretim, Çevre Koruma Teknolojileri ve Gıda işleme bölümlerinde eğitim-öğrenimlerine devam etmektedir.
Meslek Yüksekokulumuz 160 bin metre kare bir yerleşke alanına sahip olup, yerleşke içerisinde eğitim ve araştırma amaçlı 1 seramız mevcuttur. Yerleşkemizin yaklaşık 100 bin metre karesinde öğrencilerimizin arazi uygulamaları yapma imkanları vardır. Ayrıca öğretim elemanlarımız bilimsel çalışmalarını bu alanlarda yürüterek oldukça etkin bilimsel araştırmalar ortaya koymaktadır.
MYO'muzun yerleşkesi içerisinde öğrencilerimizin barınma ihtiyacını karşılamak amaçlı 20 bin metrekare alan yurt yapılması için YURTKUR'a tahsis edilmiştir. İlçemiz öğrenci yurduna ihtiyaç duymaktadır. Bu ayrılan alanda kız ve erkek öğrenciler için bir yurt inşası MYO'muzu daha çok öğrencinin tercih etmesine neden olacaktır.
Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü, günümüzde sanayileşme ve hızlı nüfus artışının bir sonucu olarak önemli yaşam kaynaklarımız olan su, hava ve toprak gibi doğal kaynakların kirlenmesi ile ortaya çıkan çevre sorunlarının çözümüne ve kontrolüne, ayrıca doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanımına yönelik teorik ve uygulamalı eğitim veren bir programdır.
Bugün açılışını yapacağımız Çevre Sorunları Araştırma ve Eğitim-Öğretim Laboratuarı, bu öğrencilerimizin daha iyi eğitim almaları ve laboratuar uygulamalarına bire bir katılmaları sayesinde bilgi ve becerilerini artırarak meslek hayatlarına daha güvenli adım atmalarını sağlayacaktır.
Selçuk Üniversitemizde Çevre ve Yer Bilimleri alanında (Çevre Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği bağlamında) tek eğitim veren birimi Sarayönü Meslek Yüksekokulumuzda bulunan Çevre Koruma Teknolojileri Bölümüdür.
Üniversitemizin su, atıksu, hava, gürültü kirlilikleri ve jeolojik kirlilikleri (maden, asitli drenajlar, jeofizik vb.) araştıran ve bu bağlamda eğitim veren başka birimi bulunmamaktadır. Kurulan bu laboratuvarda hem eğitim-öğretim faaliyetlerinin uygulama dersleri hem de çevre ve yer bilimlerialanında akademik araştırmalar yürütülecektir.
Aynı zamanda ilçemizde kurulacak olan Organize Sanayi Bölgesinde yer alan firmaların emisyon, deşarj, gürültü, jeolojik etüd gibi çalışmalarından akademik yol gösterici analizler yapılacaktır. İlave olarak bölgemiz çiftçisine hizmet verecek bir çevre ve yer bilimleri laboratuvarı kazandırılmıştır.
Çevre Koruma Teknolojileri bölümümüzde öğretim elemanlarımız Doç. Dr. Muhammed Kamil Öden, Doç. Dr. Bilgehan Yabgu Horasan ve Öğr. Gör. Ali Özdöner ile laboratuvar ve eğitim işlemleri yürütülmektedir.
Okulumuz müdür yardımcısı Öğr. Gör. Orkun Demirpolat sürecin başından sonuna destekleri ve gayretleriyle kurulma işlemine katkı sağlamıştır.
Laboratuar Selçuk Üniversitesi altyapı projesi ile desteklenmiş ve tüm cihazlar üniversitemiz tarafından alınmıştır. Laboratuvarın iç mobilya ve tezgah tefrişi ise hayırsever iş adamı Kazım Öztürk tarafından yaptırılmıştır.
Laboratuarımızın kurulmasında emeği geçen katkı sağlayan herkese teşekkür ederim.”
Prof. Dr. Cemalettin Sarıçoban’ın konuşmasının ardından Sarayönü MYO ve yeni açılan Laboratuara katkılarından dolayı Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, Konya Sanayi Odası Başkanı Müstafa Büyükeğen ve Petek Plastik A.Ş. yönetim kurulu başkanı Kazım Öztürk’e plaket takdimi gerçekleştirildi.
Program Çevre Sorunları Araştırma ve Eğitim-Öğretim Laboratuarının açılış kurdelesinin kesilmesiyle devam etti.
Katılımcılara Çevre Koruma Teknolojileri bölümü öğretim elemanları tarafından Laboratuarın hazırlanma sürecine ait bilgilerin verilmesinden sonra yapılan ikramlar ve hatıra fotoğrafının çekilmesiyle program sona erdi.