Sarayönü Meslek Yüksekokulu (MYO)’da Türkiye Çevre Koruma Vakfı tarafından yürütülen mesleki test ve belgelendirme merkezinin kurulması projesi kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Türkiye Çevre Koruma Vakfı tarafından yürütülen "VOC-Test Merkezleri III Hibe Programı - Gelişmiş Çevre Sektörü İçin Revize Ulusal Meslek Standartları Yeterlilikler İle VOC-Test Merkezinin Kurulması" Projesi kapsamında Sarayönü Meslek Yüksekokulu’nda 6 farklı meslek standardı hakkında eğitim verildi.
Geçtiğimiz hafta Salı günü Sarayönü MYO toplantı salonunda gerçekleştirilen programa MYO Müdürü Prof. Dr. Cemalettin Sarıçoban, Meslek Yüksek Okulu akademik personeli, Sarayönü Belediyesi Çevre Müdürlüğü sorumlusu Yaşar Yılmaz ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasının ardından Mesleki Yeterlilik Uzmanı Moderatör Eyüp Onat tarafından Mesleki yeterlilik sistemi, işleyişi ve zorunluluğu hakkında bilgiler verdi.
Onat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından aralarında ahşap mobilya ile ayakkabı imalatçıları, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, güzellik uzmanı ve kuaförün de aralarında bulunduğu 204 meslek grubuna "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta olup Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini söyledi.
Eyyüp Onat konuşmasının devamında şu bilgileri aktardı;
“Artık birçok iş kolunda mesleki yeterlilik belgesi olması zorunlu ve bu belgeye sahip olmayan kişiler, çalıştırılamayacak.
Ancak Mesleki Eğitim Kanunu"na göre ustalık belgesi alanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için belge şartı aranmayacak.
Dolayısıyla herkesin kendisini bu duruma göre hareket etmesi ve bu belgeleri edinmeli gerekiyor.” Dedi.
Türkiye Çevre Koruma Vakfı İktisadi İşletmesi (TÜÇEV) bünyesinde TÜÇEV Sertifikasyon’un mesleki yeterlilik belgesi verme yetkisine sahip olduğunu belirten Onat; “
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Mesleki Yeterlilik Kurumundan (MYK) yetki alarak çevre sektöründe uluslararası geçerliliği olan Mesleki Yeterlilik Belgesi verme konusunda yetkilendirilecektir.
Kuruluşumuz, ülkemizde nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak doğrultusunda, çalışanların bilgi, beceri ve yetkinliklerinin MYK tarafından onaylanan ulusal yeterliliklere uygunluğunu tespit etmek üzere sınav ve belgelendirme faaliyetlerini TS EN ISO/IEC 17024 Standardı kapsamında yapacaktır.
Belgelendirme Yapılacak Meslekler
Atık kağıt geri dönüşüm elemanı (Seviye 4)
Sağlık kuruluşları kaynaklı tıbbı atık toplayıcısı (seviye 3)
Sağlık kuruluşları kaynaklı tehlikeli atık toplayıcısı (seviye 3)
Harfiyat toprağı döküm sahası elemanı (seviye 3)
Atık koordinatörü (seviye 5)
“Öğrencilerimizi adına yararlı bir program gerçekleştirildi”
Program hakkında değerlendirmelerde bulunan MYO Müdürü Prof. Dr. Cemalettin Sarıçoban ise; “Verilen eğitim ile tüm öğrenciler mezun olduktan sonra çalışacakları Çevre ve Sağlık alanında mesleki pozisyonlar hakkında bilgi sahibi olmuştur.
Türkiye Çevre Koruma Vakfı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız adına Çevre Koruma çalışmaları yürütmekte ve eğitim çalışmaları kapsamında projeler yapmaktadır. Yürütülen bu proje ile tüm MYO öğrencileri ilçemizden bir yere gitmeden yetkin uzmanlar ile buluşturulmuştur.
Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Program sonunda Sarayönü MYO öğrencilerine belgeleri verildi.