Diyarbakır’da 8 yaşında cinayete kurban giden Narin Güran davasında verilen karar, delil yetersizliği ve itirafçının rolü nedeniyle tartışmalara yol açtı. Ceza hukukçusu Hadi Dündar, savcılığın itirafçı Nevzat Bahtiyar hakkında ağırlaştırılmış müebbet talep ettiğini, ancak mahkemenin 4 yıl 6 ay hapis cezası verdiğini belirterek, "Bu karar, temyiz sürecinde bozulabilir. Savcılığın İstinaf Mahkemesi'ne başvurma ihtimali oldukça yüksek" dedi.
Kamuoyunun yakından takip ettiği Narin Güran cinayeti davasında sanıklar anne Yüksel Güran, ağabey Enes Güran ve amca Salim Güran hakkında ağırlaştırılmış müebbet, Nevzat Bahtiyar’a ise suç delillerini gizleme ve yok etmekten 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Nevzat Bahtiyar’a verilen ceza ise kamuoyunda büyük tepkilere neden olurken, hukuk çevrelerinde de ciddi tartışmalara yol açtı. Narin’in cansız bedenini taşıyan itirafçı Nevzat Bahtiyar’ın da ağırlaştırılmış müebbet alması gerektiğini ifade eden Hukukçu Dündar, kararın bozulabileceğini belirtti.
Kararı Türkiye gazetesine değerlendiren Ceza Hukukçusu Hadi Dündar “Daraltılmış baz verisinden yargılanan 4 sanık, Narin’in öldürüldüğü yerde bulunuyor, hangisinin hangi aşamada bu cinayete dâhil olduğunun ispatlanması gerekir, aksi takdirde 4’ü de iştirakten bu cinayetin failleri olur ve ağırlaştırılmış müebbet verilmesi gerekir. Fakat mahkeme Nevzat Bahtiyar’ı diğer 3 sanıktan ayırdı” dedi.
“SAVCILIK İSTİNAFA BAŞVURABİLİR”
Bahtiyar’ın ifadesi dışında bir delil bulunmadığını vurgulayan Dündar, davanın savcısının söz konusu sanığa verilen 4 yıl 6 aylık hapis cezası için İstinaf Mahkemesine başvurabileceğini belirtti. Bahtiyar için savcılığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istediğini ancak ‘delil karartma’dan hüküm kurulduğunu hatırlatan Dündar, temyiz incelemesi sırasında kararın bozulabileceğini kaydetti.
Bahtiyar’ın hangi aşamada olaya dâhil olduğunun bilinmediğini ve hangi saikle orada bulunduğunun tahmin edilemeyeceğini vurgulayan Dündar “Şüpheden sanık yararlanır ilkesi ceza adalet sisteminin en önemli kriteridir. Eğer Nevzat Bahtiyar olay anında yani cinayetin işlendiği zaman diliminde diğer sanıklarla birlikte olmasaydı o zaman bundan faydalanırdı.
Burada şüpheden sanık yararlanır ilkesine düşen bir durum yok, sanıkların cinayet zamanı diliminde nerede oldukları ve orada hangi amaçla bulunduklarını ispatlaması gerekir aksi hâlde suç için orada oldukları anlaşılır, failin belirlenemediği durumda orada bulunan her sanık ceza alır” diye konuştu.