Ne çiğ kalacak, ne de yağ çekecek! Pişi kızartırken mutlaka denemelisiniz

Pişi yaparken bilmeniz gereken püf noktalar

Pişi yaparken bu püf noktalarını dikkate alarak lezzetli ve kabarık pişiler elde edebilirsiniz. Afiyet olsun!

1. Hamurun Kıvamı: Pişi hamurunun kıvamı oldukça önemlidir. Hamurunuzun çok sıvı olmamasına dikkat edin, aksi takdirde pişirirken dağılabilir. Aynı şekilde hamurunuzun çok katı olmamasına da özen gösterin, çünkü bu durumda pişirirken içi tam olarak pişmeyebilir.

2. Yağın Sıcaklığı: Pişirme yağınızın sıcaklığı da pişilerinizin kabarması için önemlidir. Yağınızın çok sıcak olmamasına dikkat edin, aksi takdirde pişileriniz dışarıdan hızla kızarırken içi tam olarak pişmeyebilir.

3. Pişirme Süresi: Pişilerinizi kızartırken orta ateşte ve yavaşça çevirerek pişirmeye özen gösterin. Bu sayede hem içi tam olarak pişmiş olur hem de dışı güzelce kızarır.

4. Hamurun Dinlenmesi: Pişi hamurunun dinlendirilmesi de önemlidir. Hamurunuzu hazırladıktan sonra üzerini örtüp yaklaşık 30 dakika dinlendirin. Bu sayede hamurunuzun kabarması ve daha hafif olması sağlanacaktır.

Mayalı Pişi Tarifi

Malzemeler:

  • 2 su bardağı ılık su *
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım paket yaş maya veya 1 paket kuru maya
  • 5 su bardağı un *
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Kızartmak için 2 su bardağı ayçiçek yağı *

*(ölçü olarak standart 200 ml su bardağı kullanılmıştır)

Mayalı Pişi Nasıl Yapılır?

Malzemelerimiz tamam, peki bu malzemeleri nasıl bir araya getireceğiz? Ne yapacağız da uzun ve keyifli kahvaltıların aranan ögesi içi yumuşacık dışı çıtır çıtır olan mayalı pişi yapacağız? İşte sırasıyla mayalı pişi yapımı ve püf noktaları…

Mayalı Pişi Yapılışı

Mayalı pişiyi yapmak için öncelikle uygun bir kapta ılık su içerisinde şeker ve mayayı çözdürün.

Maya ve şeker çözdürüldükten sonra mayanın aktifleşmesini sağlamak için yaklaşık 10 dakika dinlenmeye bırakın.

Dinlenen karışıma azar azar unu ve tuzu ekleyerek karıştırın. Tuz miktarını damak tadınıza göre arttırabilirsiniz.

Un ve tuz da tamamen eklendikten sonra hamurunuzu yoğurun. Hamur kıvam alınca, üzerini örtüp oda ısısında bir saat kadar mayalanması için bırakın. Zamanınız varsa bu süreyi arttırabilirsiniz. Ne kadar uzun maya süresi, o kadar içi yumuşak pişi demek.

Hamurunuz mayalandıktan sonra hamurunuzu tezgaha alın ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Bu noktada hamuru tekrar yoğurmayın. Ceviz büyüklüğünde kopardığınız parçaların üzerlerine un serpip düzleştirin.

10 dakika kadar da tezgahta mayalanması için bırakın.

Uygun bir tavada yağı kızdırın. Yağı iyi kızdırmak pişinin daha az yağ çekmesi için önemlidir. Bu noktada yağı yakmamaya da özen gösterin.

Kızdırılmış yağa pişilerinizi yerleştirin. Arkalı önlü dikkatli bir biçimde kızartın. Kızarmış pişilerinizi fazla yağını çekmesi için peçeteye serin.

Ve içi yumuşacık dışı çıtır çıtır mayalı pişiniz hazır!

İlgili Haberler

Dağılmayan kadayıf tatlısı nasıl yapılır? İşte aşçıların yıllardır uyguladığı tüyolar

Yaşam Haberleri