Nitratlı gübre reçeteyle satılacak

Sarayönü Ziraat Odası tarafından gerçekleştirilen organizasyonda Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden gelen görevliler, nitratlı gübre temini ve kullanımı konusunda çiftçilere bilgi verdi. Toplantıda ayrıca...

Sarayönü Ziraat Odası tarafından gerçekleştirilen organizasyonda Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden gelen görevliler, nitratlı gübre temini ve kullanımı konusunda çiftçilere bilgi verdi. Toplantıda ayrıca hayvancılık ve Çatak konularında da sunumlar yapıldı. Çiftçiler, İlçe Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğü'nden programa hiç bir görevli katılmamasına tepki gösterdi. Bunun yanı sıra gübre ile ilgili uygulama çiftçilerin sert eleştirisine maruz kaldı.

Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Mensure Ekici, tarımda kullanılan nitratlı gübrelerin el yapımı patlayıcı imalinde kullanımı ile mücadele kapsamında yasaklandığını söyledi. Nitratlı gübrelerin tarımsal üretimde yoğun kullanım döneminin yaklaşması nedeniyle denetimli olarak kullanımına izin verileceğini anlatan Ekici, "Amonyum Nitrat (% 33 AN) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklanmış olup, yedieminde tutulma işlemi devam edecektir. Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin satışı serbest bırakılmış olup, yediemine alınan bu gübrelerin yedieminleri serbest bırakılacaktır. Kalsiyum Amonyum Nitrat (% 26 CAN ve % 21 CAN) gübresinin sevk ve çiftçiye satış işlemi kontrollü bir şekilde yapılacak olup yedieminleri serbest bırakılacaktır. Gübre alacak Çiftçiler, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmak zorundadırlar. İlçe müdürlüğü,gübre satın almak isteyen çiftçilerin sistemdeki arazi ve ürün durumunu göz önünde bulundurarak e-reçete düzenleyecektir. Kayıtlı olmayan çiftçilere kesinlikle e-reçete düzenlenmeyecek ve gübre satışı yapılmayacaktır. Çiftçi, e-reçete ile birlikte gübreyi satın alacağı bayi/dağıtıcıya başvurması gerekmektedir. Bayi/dağıtıcı, e-reçete'ye göre çiftçiye Kalsiyum Amonyum Nitrat satışı yapacaktır" dedi.

Gözetim altında atılacak

Çiftçinin, almış olduğu bu gübreyi tarlaya uygulayabilmesi için e-reçete ile birlikte arazinin bulunduğu ilçe müdürlüğüne başvuru yapması gerektiğini kaydeden Ekici, şunları söyledi: "İlçe müdürlüğü, gübre uygulaması için yapılan başvuruları değerlendirecek ve uygulama takvimi hazırlayarak ilgili çiftçilere uygulama öncesinden bildirecektir. Tarlaya uygulama esnasında çiftçi ve ilçe personeli hazır bulunacaktır. Tarlaya uygulama yapıldıktan sonra çiftçi ve yetkili personel e-reçete'nin arka yüzüne uygulanan gübre bilgilerini ve tarihi yazarak imzalayacaklardır. İlçe müdürlüğü, tarlaya uygulanan gübre miktarını GKTS'de yer alan "Gübre Uygulama Ekranına kaydedecektir. Sürecin tümünün sağlıklı işlemesinde İlçe Müdürleri gerekli tedbirleri almakla sorumludur."

Çiftçilerden tepki

Bu bilgilendirmenin ardından işlemlerin tamamının İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü üzerinden işleyecek olması nedeniyle çiftçiler toplantıya ilçe müdürlüğünden katılım olmamasına tepki gösterdi. Bunun yanı sıra çok fazla prosedür barındıran uygulamanın kendilerini mağdur edeceğini iddia eden çiftçiler, bu şekilde gübrenin zamanında atılmasının imkansız olacağını savundu. Uygulamaların masa başında belirlenmesini eleştiren çiftçiler, "Masa başında tarım yapılmaz. Buraya gelecekler. Yerinde görecekler. Tarım tarlada yapılır. Bizi mağdur edecekler. Bu şekilde hiç kimse zamanında gübresini atamaz. Buna ne çiftçi, ne muhtar, ne de ilçe tarım personeli yetişebilir" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri