Nohut fiyatı rekor kırıyor

Konya Ovası'nda alternatif ürünlerin artmasıyla birlikte leblebilik ve yemeklik nohut üretimi yarı yarıya azaldı. Üretimin azalması nohut fiyatlarını da uçurdu. Nohutun kilosu şu un 10 TL'ye kadar çıktı.Bir zamanlar Konya Ovası'nda...

Konya Ovası'nda alternatif ürünlerin artmasıyla birlikte leblebilik ve yemeklik nohut üretimi yarı yarıya azaldı. Üretimin azalması nohut fiyatlarını da uçurdu. Nohutun kilosu şu un 10 TL'ye kadar çıktı.

Bir zamanlar Konya Ovası'nda çiftçilerin en çok ektiği ürünlerin başında gelen nohut yerini mısır ve ayçiçeğine bıraktı. Nohut ekiminin zahmetli olması ve fazla işçilik gerektirmesi yüzünden çiftçiler artık mısır, ayçiçeği, buğday gibi ürünlere yöneliyor. Nohut üretiminin yarı yarıya azalması yüzünden fiyatlar da rekor oranda arttı. Geçtiğimiz kilosu 3-4 TL'den satılan nohutun bugünlerde kilosu 9-10 TL'ye kadar ulaştı. Nohut eken çiftçinin bu yıl yüzü güldü. Nohut fiyatlarının rekor oranda artması tüketicilerin, lokantacıların ve leblebicilerin bütçesini zorluyor. Nohut fiyatlarındaki artış özellikle dar gelirlerinin bütçesini zorluyor. Bu yıl ucuza nohut bulmak imkansız hale geldi. Nohut fiyatlarının artması leblebi fiyatlarına da yansıdı. Üreticide 10 TL'ye kadar yükselen nohut fiyatları raflarda 20 TL'ye kadar ulaştı.

TÜRK İNSANI NOHUTU PAHALIYA TÜKETECEK

Türk insanının beslenme alışkanlığında önemli yeri olan nohut gibi baklagillerin hasat döneminde sona yaklaşıldı. Bu yılki mercimek rekoltesinde artış kaydedilirken, nohut ‘yok yılı'nı yaşadı.

Tüketiciler, rekoltenin yüksek olmasından dolayı fiyat artışı beklenmeyen kırmızı mercimek çorbasını zamsız içerken, nohut sevenlerin ağzının tadı kaçacak. Zira nohut fiyatlarındaki artış son iki yıldır hız kesmiyor. Dünya Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, “Türk insanı önümüzdeki süreçte ucuz nohut yiyemeyecek. Dünya genelinde nohut rekoltesinde istenen artış sağlanamıyor” diye nohut severlere kötü haberi verdi.

BAKLAGİL ÜRETİMİ AZALIYOR

TÜİK verilerine göre, 1988 yılında toplam 2 milyon 136 bin ton olarak gerçekleşen toplam baklagil üretimi yüzde 50 azalarak 1 milyon tona geriledi. 1988 yılında 2 bin ton olan baklagil ithalatı 400 bin ton seviyelerine çıktı. Son iki yılda baklagil açığının tutarının 200 milyon dolara çıktığı belirtiliyor. Ziraat Mühendisleri Odası hazırladığı raporda, Türk üreticisinin baklagil tarımından uzaklaşmasının nedenlerine yer verildi. Raporda “Türkiye'de üretim maliyetlerinin yüksekliği genel bir sorun. Üretimde kullanılan girdilerdeki fiyat yüksekliği bezginliği artırıyor. Üretici para kazanamadığı için de üretimden kaçıyor” ifadelerine yer verildi. Türk mutfağının önemli gıdalarından birisi olan nohutta da Türkiye istenilen seviyede üretim gerçekleştiremiyor. Türkiye'nin yıllık nohut tüketimi 490 bin tonu buluyor. Geçtiğimiz yıl 455 bin tonluk nohut üretiminin yüzde 5'i olan 22 bin 975 tonu ihraç edildi. Nohutta 30 bin 446 ton da ithalat yapıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri