O. R. A. C.

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Serbest Radikalleri Emme Yeteneği), vücudumuzda bulunan serbest radikaller olarak adlandırılan ve çeşitli hastalıklara yol açan maddelerin imha edilmesi, yani emilim değerini belirten ve besinler...

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Serbest Radikalleri Emme Yeteneği), vücudumuzda bulunan serbest radikaller olarak adlandırılan ve çeşitli hastalıklara yol açan maddelerin imha edilmesi, yani emilim değerini belirten ve besinler için kullanılan bir ölçektir.

Bir besinin ORAC değerinin yüksek olması, daha fazla antioksidan olduğunu ifade etmektedir. ORAC değeri yüksek besinler, kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir ve aynı zamanda yaşlanmayı geciktirici bir etki gösterebilirler.

Elbette bir besinin yalnızca ORAC değerinin yüksek olması sağlıklı olduğunu göstermez; aynı zamanda organik olması, tarım ilaçlarına maruz kalmaması, hormonsuz olması da gerekir.

Amerika'da Boston Massachusetts'deki Tufts Üniversitesi Yaşlanmaya Karşı Beslenme Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, sebze ve meyvelerin antioksidan kapasitelerini ölçüp ORAC Tablosu adını verdikleri bir tablo hazırladılar.

Bu tabloda, diğer hastalıklara karşı koruma kapasitesi en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor.

Tufts Üniversitesi araştırmacıları “Her insan günde en az 3000 ORAC birimi vitamin ve mineral almalıdır. 5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar” diyor.

Peki, ORAC değeri yüksek olan besinler hangileridir?

Yapılan araştırmalara göre sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC değerleri şöyle

Goji berry (Kurt üzümü) 25300

Kuru erik 5. 770

Nar 3307

Kuru üzüm 2. 830

Siyah böğürtlen 2. 036

Sarımsak 1939

Kıvırcık salata 1. 770

Çilek 1. 540

Ispanak 1260

Erik 949

Brokoli 890

Portakal 750

Kırmızıbiber 710

Kiraz 670

Kivi 602

Soğan 450

Taze üzüm 446

Mısır 400

Patlıcan 390

Muz 221

Elma 218

Taze fasulye 201

Domates 189

Kayısı 164

Şeftali 158

Armut 134

Karpuz 104

Kereviz 61

Salatalık 54

Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor. Aldığımız besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte yakılarak enerjiye dönüşür. Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya “oksidan” adı verilen moleküller ortaya çıkar. Oksidanlar; kanser, damarlarda yapı bozuklukları ve erken yaşlanmaya sebep olur. Bu oksidanlarla savaşıp onları etkisiz hale getiren ve vücuttan atılmasını sağlayan kimyasal maddelere “antioksidan” adı veriliyor.

SON SÖZ Lütfen bu Bilimsel bilgileri, olabildiğince fazla sayıdaki dostlarınızla paylaşınız ki, yalnızca kendiniz değil, dostlarınızın, dostları da faydalansınlar…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Köşe Yazıları Haberleri