Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi. Teklifin yasalaşmasının ardından Milli Eğitim Akademisi 1 Ocak 2025'te uygulamaya başlanacak ve aday öğretmenlik uygulaması sona erecek. Akademi ile Türkiye’de 96 saat olan öğretmenlik mesleği staj süresi, en az 240 saate çıkarılacak.
AKP Sinop Milletvekili Nazım Maviş, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda yapılan toplantıda Milli Eğitim Akademisi ile ilgili milletvekillerinin sorularına yanıt verdi. Akademinin eğitime başlamasıyla birlikte aday öğretmenlik sistemini kaldıracaklarını belirten Maviş, bu adımın, öğretmenlerin üzerindeki stres kaynağı olan aday öğretmenlik uygulamasını akademi bünyesine alarak ortadan kaldıracağını söyledi.
Milletvekili Maviş, Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasıyla ilgili detayları paylaştı. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nün de akademinin başlamasıyla kapatılacağını ve genel müdürlük ile enstitü personelinin akademiye transfer edileceğini ifade eden Maviş, planlanan 30 büyükşehirde akademi kuracaklarını bildirdi.
Maviş, öncelikle şu anda farklı büyükşehirlerde bulunan 11 MEB hizmet içi eğitim kurumunun akademi eğitim merkezleri olarak değerlendirileceğini kaydetti.
ADAYLIK ÖĞRETMENLİK NEDİR?
Aday öğretmenlik, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak atanabilmek için gerekli şartları taşıyan öğretmen adaylarının başvurduğu sürecini ifade eder.
Bu süreç, öğretmenlik kariyerlerinin ilk atamadan başlayarak nasıl şekillendiğini gösterir.