Okulların açılmasıyla bu hastalık arttı

Okulların açılması ile birlikte Konya'da son günlerde yeni bir hastalık ortaya çıktı. El ayak hastalığı olarak bilinen hastalık ile alakalı, Konya’da aile hekimlikleri, aciller ve hastanelerde yoğunluk yaşanıyor. Özellikle kış aylarında ortaya çıkan ve bulaşıcı olan bu hastalık için okullar en riskli alanları oluşturuyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Metin Akcan, aileleri uyararak, hastalıktan korunmanın en etkili yolunun hijyene dikkat etmek olduğunu vurguladı. Hastalığın halsizlik, ateş ve boğaz ağrısı şeklinde ortaya çıktığını vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Metin Akcan, “Koksaki A16 ve enterovirüs 71 virüslerinin neden olduğu el ayak ağız hastalığı, özellikle çocuklarda yaygınlaştı. Bu bulaşıcı hastalık, yetişkinleri de etkileyebiliyor. Hastalığın belirtileri ateş, halsizlik ve boğazda ağrı şeklinde ortaya çıkıyor. Hastalık el, ayak ve ağızda döküntü ile kendini gösterir. Çocukların vücudunda oluşan ilk döküntüler kalça bölgesinde ortaya çıkabiliyor. El ayak hastalığı, daha çok çocuk yaş grubunu etkilese de ailenin diğer bireylerine de bulaşabilir. Ayrıca el ve ayaklarda ağrılı yaralara yol açan enfeksiyonu erişkinlerde geçirebilir” dedi.

El ayak ve ağız hastalığının özel bir tedavi süreci olmadığına dikkat çeken Akcan, “Oluşan yaralar kendiliğinden iyileşir. Fakat ağır seyreden formları komplikasyonlara yol açabilir. Geçmişte yaz ve sonbahar dönemlerinde daha sık ortaya çıksa da mevsimlerin yer değiştirmesi ile artık kış aylarına girerken oluşuyor. El ayak hastalığı insandan insana direkt temasla, solunum yolundan damlacıkla, eller yoluyla bulaşabilir. El ayak hastalığından korunmak için hijyen kurallarının uygulanması büyük önem taşıyor. Sık sık elleri yıkamak, hasta kişilerin eşyalarını kullanmaktan kaçınmak, enfekte olmuş kişilerle yakın temasta bulunmamaya dikkat etmek ve hastalığın yayılmasını önlemek için hijyenik önlemleri uygulamak önemli. Ellerin sık sık yıkanması, kirli ellerin ağza ve yüze sürülmemesi hastalıkta çok önemli. Hijyen kurallarına uymak hastalık riskini azaltabilir. Eğer çocuğumuz hasta olduysa kreş ve okula göndermekten ziyade evde istirahat etmesi daha sağlıklı olacaktır. Çocukların ortak kullanım alanlarında havuz ve oyun parkları gibi yerlerde hijyen konusunda daha dikkatli olunmalıdır” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri