Çöken yapılar başta olmak üzere herhangi bir yapıda mahsur kalanların yerlerinin tespit edilerek bulundukları alandan kurtarılması için yürütülen çalışmaların tümüne “Kentsel Arama ve Kurtarma” deniliyor. Kentsel Arama Kurtarma Eğitiminde ise, faydalanılan malzemeler ile kişisel koruyucu donanımların kullanımı, güvenlik ve tahliye prosedürleri, temiz kapak açma ile kırıcı ve delicilerle betonda geçit açma konularında eğitimler veriliyor. Olası deprem ve afetlerde arama ve kurtarma çalışmalarının nasıl yapılması gerektiği uygulamalı olarak gösteriliyor. Enkaz altında kalan kişileri bulma ve çıkarma yöntemleri, gelişmiş arama kurtarma ekipmanlarının kullanımı, enkaz alanlarında güvenli çalışma yöntemleri, risk analizi ve tehlikeleri önleme stratejileri de eğitimler arasında yer alıyor.
Enkaz altında kalan yaralıların ilk yardım ve tıbbi müdahaleleri ile hayati tehlike taşıyan durumlarda acil müdahale teknikleri de eğitimlerde gösteriliyor. Kurtarma çalışmalarında karşılaşılan psikolojik zorluklarla başa çıkma ve afetzedelere psikolojik ilk yardım sağlama gibi konularda katılımcılara aktarılıyor.
Beyşehir Orman İşletme Müdürlüğü personeline yönelik de Konya Orman İşletme Şefi Hasan Basri Alpdoğan tarafından Kentsel Arama Kurtarma eğitimi kapsamında, kentsel arama-kurtarmada faydalanılan malzemeler ile kişisel koruyucu donanımların kullanımı, güvenlik ve tahliye prosedürleri ile olası deprem ve afetlerde arama ve kurtarma çalışmalarının nasıl yapılması gerektiğine ilişkin eğitimler verildi. Eğitime katılan işletme personeli kurtarma çalışmaları konusunda bilgilendirildi.