Bolu'da Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 79 kişinin ölümüyle sonuçlanan otel yangınında yeni ayrıntılar çıkmaya devam ediyor. Acil Durum Yönetimi ve İş Güvenliği Uzmanı Hacı Latif İşçan, "En büyük gaf yangın merdivenlerini yanarken gördüğüm için söylüyorum, halılar ile kaplı olması" dedi.
Bolu kent merkezine 38 kilometre mesafedeki 2 bin 200 rakımlı Köroğlu Dağları'nın zirvesindeki 5 otelden biri olan Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta gece saatlerinde yangın çıktı. Otelin 4'üncü katında bulunan restoran kısmında çıkan yangında alevler, kısa sürede büyüyerek oteli sardı.
Saat 03.21'de 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan ihbar sonrası bölgeye ekipler yönlendirildi. Yangın 11 saatlik çalışma sonucu söndürülürken 79 kişi hayatını kaybetti. Olayla ilgili 14 şüpheli gözaltına alındı.
“TAHLİYE EDİLMESİ GEREKEN YERLERDE ALEV VARDI, İNSANLAR ÇIKAMADI”
Yangına ilişkin değerlendirmelerde bulunun Hacı Latif İşçan, yangın merdivenlerindeki korkunç detaya dikkat çekerek, “En büyük gaf yangın merdivenlerini yanarken gördüğüm için söylüyorum, halılar ile kaplı olması. Tahliye edilmesi gereken yerlerde alev vardı. İnsanlar çıkamadı tahliye edilemedi camlara yönelmek zorunda kaldı dumandan etkilendi.
Kopartmanlar arasında izolasyon yoktu. Her odanın kapısı 60 derece yangına dayanıklı olması gerekiyor. Duvarların içeriye alev ve duman geçirmemesi gerekiyor. Buralardan da içeriye alev ve duman girdi. İnsanlar mecbur camlara yönelmek zorunda kaldı. Feryat figan hepimiz kötü bir durumu izledik" ifadelerini kullandı.
“OTELLERİN EN BÜYÜK ZAFİYETİ YANICI MALZEME KULLANILMASI”
İşçan, "Türkiye'deki otellerin en büyük zafiyetlerinden biri çok miktarda yanıcı malzeme kullanılması. Halı ve perdeler yanıcı, ortak kullanılan alanlarda bu tip risklere karşı yanma sınıfı yükseltilmiş A1, A2 bazen de B1 sınıfına getirilmiş alevli gördüğünde ilerlemeyen ekipmanları kullanmamız gerekiyor. Odalarda sigara içilmeye izin veriyorsak halılarımızın yanmaz olması gerekiyor. Odaların söndürme sisteminin olması gerekiyor.
2 bin metrekare üzerindeki her alanda yangın söndürme sistemi olması gerekiyor. Bu otelde normalde yangın söndürme sistemi olması gerekiyor. Bu yangın söndürme sistemi var mı? Ne yazık ki yok. Yangının büyümesi ve büyük can kaybının olma sebebi bu aslında. Koridorlarda mevcutta kapılar arasında dumanların geçişini engelleyecek sistemler olması gerekiyor.
Duman geçişini yukarıdan pozitif basınçla hava basarak engelliyoruz. Pozitif basınçla hava bastığımızda, dışarıdan temiz havayı alıp bastığımızda içeriye duman giremiyor. İnsanlar koridorları rahatlıkla terk ederek yangın çıkış kapılarına yöneliyor ve o kapılardan dışarıya tahliye olabiliyor" dedi.