Otel yangınında yetki karmaşası! 79 kişinin ölümünde sorumlu kim?

Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de çıkan yangında ihmal ve tedbirsizliğin sorumluları aranırken Bolu Belediye Başkanı Özcan, yangın çıkan bölüm için ‘uygun’ raporu vermediklerini belirtti, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy belediyeye bağlı itfaiye yetkililerini işaret etti

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de çıkan yangında son açıklamaya göre 79 kişi hayatını kaybetti. Yangın uyarı sistemlerinin çalışmadığı ve otelin dışında yangın merdiveninin olmaması nedeniyle faciaya dönüşen yangında denetim tartışması çıktı.

Kartalkaya’daki 79 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangın faciasında denetim yetkisinin kimde olduğu tartışması yaşanıyor. Yangının ardından dün ortaya çıkan iki rapor, tartışmaları farklı bir boyuta taşıdı. 12 Aralık 2024 tarihli ilk başvuru dilekçesi ve rapora göre, Grand Kartal Otel yetkilileri, Bolu Belediyesi’ne başvuruda bulunarak otel binası için yangın yeterlilik belgesi istedi.

Edinilen bilgilere göre dilekçe üzerine belediye ekipleri otel binasında inceleme yaptı. İnceleme sonucunda otel binası içinde 8 kusur tespit edilerek yangına ve can kaybına neden olacak bütün eksiklikler sıralandı ve otelde, tahliye çıkışları olmadığı, ışıklı yönlendirme bulunmadığı, acil aydınlatma olmadığı, elektrik tesisatının yeterli olmadığı ve yangın sensörlerinin bulunmadığı belirtildi. Ekipler bu tespitler üzerine olumsuz yanıt verip, işletmeciye 15 gün süre tanıdı.

Ancak otel yönetimi 24 Aralık 2024 günü başvuruyu geri çekme kararı alarak, dilekçe verdi. Evrakta işletmenin 3224 metrekarelik alan için istediği yangın raporunu, bu kez 3224 metrekarenin üzerine çizerek, 70 metrekareye düşürdüğü dikkat çekti.

ENERJİ ŞİRKETİNDEN YENİ YETERLİLİK BELGESİ İSTENDİ
Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne bu kez “Mudurnu Enerji” isimli şirketle yeni bir başvuru yaptı ve yangın yeterlilik belgesi istendi.

Ortaya çıkan ikinci raporda, başvuru tarihinin 24 Aralık 2024 olduğu görüldü. 70 metrekare kapalı alanı kapsayan kafe/restoran için yangın yeterlilik başvurusu yapılıp, inceleme gerçekleştirilmesi istendi. Bu bölüm, otelin ana binasına ekli, kayak yapanların dinlenmesi için tasarlanmış, bir ekleme gibi görünüyor.

Bolu Belediyesi ekipleri bu başvuruya 2 Ocak 2025 günü olumlu yanıt verdi.
Belgede yangın söndürme cihazı, acil aydınlatma, kaçak akım rölesi bulunduğu kayıt altına alındı.

Raporda, “Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliğe uygundur” ifadeleri yer aldı.

TANJU ÖZCAN: 8 SORUN TESPİT EDİLİP RAPORU GERİ ÇEVİRMİŞİZ
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, dün gece katıldığı televizyon programlarında söz konusu raporlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mevzuata göre, talep gelmesi halinde itfaiye müdürlüğünün yangın yeterlilik incelemesi yapabileceğini söyleyen Tanju Özcan, “16 Aralık’ta arkadaşlarımız gelip inceliyor. 8 tane marjinal sorun bulunuyor ve 15 gün süre veriliyor. Bir nüshasını da kendilerine teslim ediyor. Onlar 15 gün içinde yerine getireceklerine 24’ünde ‘Başvurumuzu geri çekiyoruz’ diyorlar” dedi.

Özcan, şirketin başvuruyu geri çekme kararının maliyetlerden kaçmak için alınmış olabileceğini söyledi. Bolu Belediye Başkanı, “3224 metrekarelik yer için yangın güvenliğine uygunluk raporu istenmiş sonuçta. Biz de ‘Şunları yerine getirirseniz veririz’ demişiz. İtfaiye müdürüm ve ilgili başkan yardımcım gözaltında. Savcılık adına jandarma yürütüyor soruşturmayı. Biz bu tahribatsız asıl belgeyi verdik” şeklinde konuştu.

“SADECE 70 METREKARELİK ALAN İÇİN OLUR VERDİK”
Özcan kamuoyunun gündemine gelen “Mudurnu Enerji” adlı şirketin açtığı kafe ile ilgili izin belgesiyle ilgili olarak ise şunları söyledi:

“O başvuruda bu binanın içinde dediği yer bir kafeterya. Muhtemelen otel başka işletmeciye kiralamış. 70 metrekarelik bir bölme. 70 metrekarelik o kısım, eklenti ve sundurması var. Burada işyeri açacağım, burada yeterlilik var mı deniyor. Arkadaşlarımız bu bölüm için yeterlilik var deniyor.

Yangın buradan çıkmış değil. Yangın binanın ön tarafından giriş var. Restoran ve mutfağı var burada otelin. Biz sanki otelin mutfağına, restoranına ruhsat vermişiz gibi algılatıyorlar.

Biz sadece 70 metrekareye ruhsat verdik. Burası 200 odalı bir otel. Burada restoran artı mutfak 70 metrekare olabilir mi? 370 misafire hizmet veriyorsunuz.

Burada herhalde kayakçıların kullandıkları kafe burası. Bu kafe yanmıyor. Yukarıdan dökülen ateş sebebiyle üst kısımlarında yangın çıkıyor. Yangın üst kattaki mutfaktan çıkıyor.”

SUÇLAMALAR ARTIYOR
Bolu Belediye Başkanı'nın bu savunmasına karşılık, otelin yangına uygun olmadığı belirlendiyse bunun neden savcılığa bildirilmediği sorusu gündeme getirildi. Özcan, otelin kendi sorumluluk sahası dışında bulunduğunu, taleple yangın raporu verilebildiğini, denetim yetkilerinin aslında olmadığını savundu.

SORUMLULUK KİMDE?
‘Sorumluluk kimde?’ sorusu hala tartışılırken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy belediyeye bağlı itfaiye yetkililerini işaret etti. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise denetimlerde yetkinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olduğunu vurguladı.

Tanju Özcan, otelin ruhsatının 1997 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verildiğini belirterek “Yangın merdiveni var mı yok mu bilemiyorum. Ruhsatını biz vermediğimiz için bilgimiz yok. 1997 yılında Turizm Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış. Bölge Milli Parklar'a ait. Bizim yetki sınırımızın dışında” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise otelin iki yangın merdiveninin olduğunu, 2021 ve 2024 yıllarında denetimlerinin yapıldığını ve yangın yeterlilik ruhsatlarının mevcut olduğunu aktardı. Ersoy, düzenli kontrollerin itfaiye tarafından yapılması gerektiğini söyleyerek “bugüne kadar olumsuz bir durumun görülmediği” bilgisini verdi.

‘YANGINI ÖNLEYECEK SİSTEMLER YOK’
Yangınla ilgili açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bolu İl Koordinasyon Kurulu, otelde yangın yayılımını engelleyen ve söndüren otomatik Yağmurlama (Sprinkler) sistemi gibi zorunlu güvenlik önlemlerinin eksik olduğunu söyledi.

“Yangından kurtulan yurttaşlarımızın beyanları dikkate alındığında algılama ve uyarı sistemlerinin çalışmadığı, kaçış yollarının tespit edilemediği anlaşılmaktadır” denilen açıklamada “Çıkan yangının her ne kadar çıkış nedeni yapılacak incelemeler neticesinde açığa çıkacak olsa da, başlangıç nedeninden bağımsız, kayıp sayılarından bile yangının gerçekleştiği tesiste yangın güvenlik önlemlerinin yeterince alınmadığı bariz bir şekilde görülmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada sorumlulara da dikkat çekilerek, “Yaşanan can kayıplarının sorumluları denetim görevini yapmayan kurum ve kuruşlar ile kâr hırsıyla güvenlik tedbirlerini almaktan imtina eden sermaye sahiplerinden başkası değildir.” denildi.

‘YANGIN İHBAR VE TAHLİYE SİSTEMLERİ EKSİK’
Yangınla ilgili açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası da yangın ihbarı ve tahliye süreçlerinde eksiklikler olduğuna dikkat çekti.

2007’den önce yapılan binaların, mevcut düzenlemeler gereği yangın güvenlik önlemlerinden muaf tutulmasının sistematik bir soruna işaret ettiğini söyleyen EMO, bu düzenlemenin değiştirilmesi ve kamuya açık binalarda yangın güvenlik sistemlerinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

KAYAK MERKEZİ KAPATILMADI
RTÜK, Bolu'daki facianın hemen sonrasında uzman görüşü, yorum ve eleştiri, hatta ölenlerin yakınlarıyla röportaj yapılmasını içeren yayın yasağına imza atarken, yasak ertesi gün kaldırıldı.

Morglarda yer kalmadığı için cenazeler soğutması olan bir TIR’ın dorsesine taşındı ancak dışındaki piliç reklamları tepki çekince brandalarla kapatıldı.

Grand Kartal Otel’den cenazeler çıkarılmaya devam ederken diğer otellerde kalanların kayak yapması dikkat çekti. Böylesi bir faciadan sonra kayak merkezindeki tüm tesislerin neden kapatılarak denetimden geçirilmediği ise merak konusu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri