Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde güncel kuraklık haritalarını yayımladı.
Tarımsal üretimin başkenti Konya için olağanüstü kuraklık alarmı verildi. Topraklarının 3'te ikisi kıraç alan olan Konya Ovası’nda tedirginlik arttı. Kış boyunca şehre düşen yağış miktarı ise çok az oldu. Yağış umudu bahar aylarına kaldı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan kuraklık haritasında Konya'nın büyük bölümünün 'olağanüstü kuraklık' tehlikesi altında olması dikkat çekti.
Konya Ovası ve çevresinde gerek sonbaharda gerekse de kış aylarında şehre beklenen yağış düşmedi.
Hava sıcaklıkları da mevsim normallerinin üzerine çıktı. Konya'da son günlerde gündüz sıcaklığı 20 derecelere dayandı. Yer altı sularının ciddi şekilde çekildiği Konya Ovası'nda, çiftçi büyük bir karamsarlığa kapıldı. Üçte ikisini kıraç toprakların kapladığı ve doğaya bağlı tarımın yaygın olduğu Konya'da çiftçiler, kara kara düşünüyor.
KONYA HARİTADA SİMSİYAH!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü kuraklık haritasına göre 2022 yılının Kasım-Aralık, 2023 yılının da Ocak ayını kapsayan 3 aylık veriler değerlendirildiğinde Konya, kuraklık riski bakımından ülkenin en önde gelen illerinin başında yer aldı. Konya, haritada simsiyah alanla kaplandı. Konya için olağanüstü kuraklık alarmı verildi.
Yayımlanan haritaya göre, Konya, Afyonkarahisar ve Ankara gibi şehirlerin büyük bir bölümünün “Olağanüstü kuraklık” tehlikesi altında olduğu belirlendi.
SOLAK, TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ!
Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, Türkiye genelinde yaşanan kuraklık probleminin henüz Sarayönü’nde hissedilmemesine rağmen, kurak geçen kış mevsiminin ardından vatandaşların su tüketimi konusunda hassas yaklaşım göstermesini istedi.
Küresel ısınmanın da etkileri ile birlikte beklenen yağışların düşmediğini belirten Başkan Solak; “Yarın susuz kalmamak adına hep birlikte önlem alınması gerekiyor.
Çiftçilerimizin de ürün seçimi, sulama sistemlerinin verimli kullanımı, bireysel su tasarrufu hayati önem taşıyor.”
NİSAN YAĞIŞI OLMAZSA REKOLTE KAYIPLARI OLACAK
Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, yağış yetersizliğinden ötürü ürünlerin yüzde 10'unda düzenli bir çıkışın sağlanamadığını vurguladı.
Bestil, “Sonbahar yağışı, yok denecek kadar azdı. Kış aylarında da beklenen yağış Ova'ya bir türlü düşmedi. Ne yazık ki bu kış, çiftçiler açısından biraz düşünceli ve zorlu geçti. Kıraç alanlarda ciddi rekolte kayıpları görülebilir. Nisan yağışları önemli. Asıl süreç şimdi başlıyor. Mayıs ayının 15'ine kadar yağışın yeterli olması gerekir. Yoksa kıraç alanlardan ürün falan alınamaz. Tarlalara biçerdöver girmez. Allah'tan umut kesilmez.” şeklinde konuştu.