Sarayönü İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş her yıl Mart’ın ikinci Perşembe gününün Dünya Böbrek Günü olarak kabul edilmesi dolayısıyla böbrek hastalıklarında erken tanının önemi ve çocuklarda böbrek hastalıklarının önlenmesi için aileler tarafından dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında açıklamalarda bulundu.
Kronik Böbrek Hastalığının dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Özkardaş, "Erken saptandığında sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak farkındalığının ve erken tanısının düşük olması birçok vakada erken teşhise imkan vermemektedir. İnsanımızın hastalığın farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile bireyin ve ülkenin sağlık bütçesini ciddi olarak tehdit etmektedir." dedi.
6-7 erişkinden biri yakalanıyor
Özkardaş, yaptığı açıklamada, "Türk Nefroloji Derneğinin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışması, Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir. Bakanlığımız ile Türk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı işbirliği ile böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 9 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 2017 yılı Dünya Böbrek Günü teması “Sağlıklı Böbrekler İçin Sağlıklı Yaşam” olup obezitenin zararlı sonuçları ve böbrek hastalığı ile ilişkisi ele alınmaktadır." şeklinde konuştu:
Obezite ve böbrek hastalıklarının gelişimi
Obezitenin, kronik böbrek hastalığının gelişimi için güçlü bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Özkardaş şunları söyledi: "Diyabet ve hipertansiyon gibi Kronik Böbrek Hastalığının (KBH) başlıca risk faktörlerinden olup KBH ve son dönem böbrek hastalığının (SDBH) gelişimi üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Obeziteden etkilenen bireylerde böbrekler, artan vücut ağırlığına bağlı talepleri karşılamak için normalden daha fazla çalışır. Böbrek iş yükündeki artış böbrek hasarına ve uzun vadede son dönem böbrek hastalığının gelişme riskinin artmasına neden olabilir. Fazla kilolu veya obez olan insanlar normal vücut ağırlığına kıyasla SDBY geliştirmede 2 ila 7 kat daha fazla riske sahiptir."
Sekiz altın kural
böbrek hastalıklarından korunmak için bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Ebubekir Özkardaş, "Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun, düzenli egzersiz yapın, tuzu azaltın, yeterli sıvı alın, sigara içmeyin, ağrı kesici ilaçlardan kaçının, kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün, risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin. Fazla kilolarınız sadece ayaklarınızı değil böbreklerinizi de yorar." dedi.