Özkent'te brusella eğitimi

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, hayvancılık faaliyetlerinin yaygın olduğu Özkent mahallesinde, bayanlara ve erkeklere brusella eğitimi verildi. Tsm Hekimi Dr. Elif Uzar tarafından verilen brusella eğitimine toplam...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, hayvancılık faaliyetlerinin yaygın olduğu Özkent mahallesinde, bayanlara ve erkeklere brusella eğitimi verildi. Tsm Hekimi Dr. Elif Uzar tarafından verilen brusella eğitimine toplam 59 kişi katıldı.

Brusella hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğunu anlatan Dr. Elif Uzar, belirtileri ve bulgularının hemen her hastalığı taklit etmesinden dolayı tanısının zor ve sinsi bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastalığın ağırlıklı olarak hayvanlarda ortaya çıktığı, ancak insanlara da geçebildiğini ifade eden Dr. Uzar, yaptığı açıklamada, "Brusellozun nedeni bakteridir. Brucella bakterileri, mukoza zarları, deri, solunum yolu, gastrointestinal sistem ve hatta konjonktiva yoluyla insan vücuduna girebilirler. Maalesef, bu organizmalar, farklı hücre türleri de dahil olmak üzere vücudun hücrelerinde makul derecede hayatta kalabilirler. Bu bakteri, insan hücrelerinde lenfatik sistem yoluyla veya kan dolaşımında diğer organlara taşınabilir. Herhangi bir organ sistemine dahil olabilir ve lokalize ve sistemik (vücut çapında) enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Bakteriler aynı zamanda konakçı hücrelerin içinde replike olabilir ve daha sonra hücre ölünce salınabilirler. Bruselloz için risk faktörleri, pastörize edilmemiş süt veya peynir tüketimi, kötü pişmiş veya çiğ et yeme veya organizmaları barındıran vahşi hayvanlarla (örneğin avcılar) teması içerir. Veteriner hekimler, çobanlar, avcılar ve hayvan işleme çiftçileri yüksek risk altındadır." dedi.

Bu belirtilere dikkat

Brusella'nın insandan insana bulaşmasının nadir olduğunu kaydeden Dr. Uzar, "Bruselloz için kuluçka süresi 5 günden 5 aya kadar değişkenlik arz eder. Ortalama süresi yaklaşık 2-4 haftadır. Bruselloz, geniş bir semptom aralığına neden olabilir. Bazı belirtiler erkenden ortaya çıkarken bazıları uzun süre boyunca gelişebilir. İlk veya erken belirtiler şunları içerebilir: Ateş, yorgunluk, terleme, kas, eklemler ve /veya karında ağrı, sırtta ağrı, iştah kaybı, kilo kaybı, öksürük, baş ağrısı. Zamanla, ateşler gece terlemesi ile tekrarlayıcı hale gelebilir, eklem ağrısı kötüleşebilir ve kalp, testisler, karaciğer ve /veya dalakta büyüme meydana gelebilir ve bu organların işlevlerinde azalma meydana gelebilir." şeklinde konuştu.

Önlem alınması gerekir

Dr. Elif Uzar şöyle devam etti: "Bruselloz gelişmesini önlemek veya azaltmak mümkündür. Bilinen enfekte hayvanlardan kaçınmak, asla pastörize edilmemiş sütü içmemek ve potansiyel olarak enfekte olmuş hayvanlarla bir arada bulunmamak, eldiven ve /veya maske takmak gibi basit yöntemler enfeksiyon olasılığını azaltır. Bruselloz esas olarak hayvanı ilgilendiren bir hastalıktır, sığır, koyun ve keçiler için etkili aşılar geliştirilmiştir. Ne yazık ki, insanlarda kullanılabilecek herhangi bir aşı yoktur."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri