Pakdemirli’den süt fiyatı açıklaması!

Artan girdi maliyetlerine karşı süt fiyatlarının düşük kalmasından dolayı zor günler geçiren süt üreticisine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den umut veren bir açıklama geldi.Pakdemirli, artan girdi maliyetlerine karşı süt...

Artan girdi maliyetlerine karşı süt fiyatlarının düşük kalmasından dolayı zor günler geçiren süt üreticisine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den umut veren bir açıklama geldi.

Pakdemirli, artan girdi maliyetlerine karşı süt fiyatlarının düşük kalmasından dolayı zor günler geçiren süt üreticisine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Pakdemirli, “Eğer yapabilirsek sütte bir ekstra zam yapma konusunda kararlılığımız var” dedi.

YA FİYATI YÜKSELTECEĞİZ YA DA DESTEKLERİ ARTIRACAĞIZ

Süt fiyatlarının iyileştirilmesi için iki yoldan bahseden Pakdemirli, “Süt Konseyine tavsiye kararı olarak yapabiliyorsak süt zammı, yapamıyorsak da desteklerin kış döneminde artışı gündeme gelecek" diye konuştu.

SÜT YEM PARİTESİ ÖNEMLİ 

Diğer yandan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, süt-yem paritesine dikkat çekerek, “Süt-yem paritesi 1.3 olarak belirlenirse fiyatlar otomatik olarak oluşur” dedi.

MALİYETLER ARTTI FİYAT YERİNDE SAYDI 

Soğutulmuş çiğ sütün 1 Mayıs-31 Aralık döneminde uygulanacak tavsiye fiyatının litre başına 1.7 liradan 2 liraya yükseltildiğini hatırlatan Özcan, “Ancak o günden sonra bizim maliyetlerimiz arttı. Her şey zamlandı. Süt fiyatları sabit kaldı” dedi.

Süt fiyatlarında üreticinin sattığı sütün karşılığında ne kadar yem alabildiğinin önemli olduğunun altını çizen Özkan, şunları kaydetti:

ÜRETİCİ BİR KİLO SÜTE KARŞILIK NE KADAR YEM ALABİLİYOR?

"Süt fiyatlarının artması, üretici çok kazanıyor anlamına gelmiyor. Bizim için, üreticinin sattığı sütün karşılığında ne kadar yem alabildiği önemli. Üretici 1 kilogram sütünü sattığında 1,3 kilogram yem alabilmesi garanti altına alınmalı. Bu olduktan sonra süt fiyatının ne kadar olduğu önemli değil. Bu oranı, devlet üreticiye garanti ederse üreticinin bir sorunu kalmaz, üretime devam eder. Süt-yem paritesi 1,3 olarak belirlenirse fiyatlar otomatik olarak oluşur."

SÜT İNEKLERİ KESİME GİDİYOR

Son verilere göre, süt üretiminin yıllık bazda yaklaşık yüzde 10 azaldığına dikkat çeken Özcan, üretici sayısının giderek düştüğünü, süt ineklerinin de kesime gönderildiğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri