“Fiyatlar zaten çok yüksek. Yeni zamlar kaçakçılığın boyutunu daha da büyütecek ve devletimizin gelir kaybı yaşamasına neden olacak,” diyen Palandöken, ÖTV artışlarının fiyatlara yansıtılmaması gerektiğini vurguladı.
KAÇAKÇILIK BÜYÜK VERGİ KAYBINA YOL AÇIYOR
Kaçak sigara ve evde yapılan alkol nedeniyle ortaya çıkan kayıplara dikkat çeken Palandöken, şu ifadeleri kullandı: “Sigara kaçakçılığı nedeniyle yaklaşık 100 milyar TL vergi kaybı yaşandığı tahmin ediliyor. Alkoldeki kayıp da benzer şekilde ciddi boyutlarda. Evde yapılan alkol ve kaçak üretimler nedeniyle her gün onlarca insan ya hayatını kaybediyor ya da sakat kalıyor. Serbest satış yapan sitelerden bidonlarla alkol alınıp tariflere göre evde üretim yapılması, kaçakçılığın boyutunu daha da büyütüyor.”
ZAMLAR KAÇAKÇILIĞI TETİKLİYOR
2024 yılında sigaraya 6, alkollü içeceklere ise 2 kez zam yapıldığını belirten Palandöken, fiyatların artmasıyla birlikte vatandaşın alternatif yollar aramaya başladığını söyledi. “Kimisi tütün alıp sigara yapıyor, kimisi de evde kendi imkanlarıyla alkol üretmeye çalışıyor. Ancak dozajların doğru ayarlanamaması nedeniyle çok sayıda insanın hayatı tehlikeye giriyor,” diye konuşan Palandöken, zamların kaçakçılığa olan yönelimi iyice tetiklediğine vurgu yaptı.
“ÖTV ARTIŞLARI FİYATLARA YANSITILMAMALI”
Kaçakçılığın önlenmesi ve halkın bilinçlendirilmesi için adımlar atılmasının şart olduğunu ifade eden Palandöken, şu çağrıyı yaptı: “Maliye Bakanlığımızın bu konuda hassas davranıp ÖTV artışlarının fiyatlara yansıtılmaması için önlemler alması gerekiyor. Sigara ve alkol fiyatlarındaki artış enflasyonu da etkileyen bir faktör. Kolluk kuvvetlerinin kaçakçılıkla ilgili takibinin yanı sıra vatandaşların da bandrolü olmayan veya güvenilir olmayan yerlerden ürün almamaya özen göstermesi gerekiyor. Aksi takdirde korsan ticaret yapan bu kişiler, her gün binlerce şişe veya konteyner dolusu kaçak ürünle hem insan sağlığına hem de ülke ekonomisine zarar vermeye devam edecek.”