Pamuk denemesi olumsuz sonuçlandı

Sarayönü Ziraat Odası, değişen iklim koşullarını göz önünde bulundurarak ilçede pamuk denemesi gerçekleştirdi. Bitki gelişim döneminde yeterli sıcaklık değerlerine ulaşılamadığı için deneme olumsuz sonuçlandı.Sarayönü...

Sarayönü Ziraat Odası, değişen iklim koşullarını göz önünde bulundurarak ilçede pamuk denemesi gerçekleştirdi. Bitki gelişim döneminde yeterli sıcaklık değerlerine ulaşılamadığı için deneme olumsuz sonuçlandı.

Sarayönü Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık birimi tarafından, deneme süreci hakkında bilgi verildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı olarak sulu tarım yapılan tarım arazilerimizde su yönetimi sağlamak ve getirisi yüksek olan bitkileri çiftçimize kazandırmak için Odamıza ait bir dekarlık alanda pamuk üretimi yapmaya karar verdik.

Geçtiğimiz yıl sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, iklimsel değişimler ve sulu tarım alanlarında yetiştiriciliği yapılan bitkilere kıyasla daha az su ihtiyacına sahip olması, pamuk bitkisinin %2 oranında organik madde içeren topraklarda da yetişmesinden dolayı Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı olarak demene alanı kurmaya karar verdik.

Bölgemizde 7 Mayıs tarihinde ekimini yaptığımız pamuğun çıkışında bir sorun yaşanmamıştır. Ancak Haziran ayının ilk haftasında yani pamuğun temel gelişim dönemi olan ilk çiçek tomurcuklarının (tarak) oluştuğu dönem de bölgemizde etkili olan yağışlı hava ve sıcaklıkların düşmesinden dolayı bitkinin gelişiminde duraklama yaşanmıştır. Havaların ısınmasıyla birlikte gelişimine devam etmiştir. Sıcak geçen Temmuz ve Ağustos aylarında gelişimini tamamlamaya çalışan bitki Eylül ayının ortalarında sıcaklıkların yağış ile birlikte düşmesinden etkilenmiş ve koza açımı gerçekleşmemiştir. Pamuk bitkisinin çevre koşullarına bağlı olarak olgun koza oluşumu sıcaklığın yüksek olduğu Temmuz ve Ağustos aylarında olması istenmektedir. Pamuk bitkisinin gelişim süresi 120- 200 gün arasındadır. Sıcaklığı seven bitki gelişimi döneminde yüksek sıcaklık istemektedir.  Ülkemizde pamuk hasadı Eylül ayının ortasından Ekim ayının sonuna kadar geçen sürede yapılmaktadır.

Normal şartlar altında  koza açımı Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşmesi gerekirken bölgemizde bu durum Eylül-Ekim aylarına sarkması bu aylarda yaşanan düşük sıcaklıklardan dolayı koza açımı gerçekleşmemiştir. Bu yıl yaptığımız deneme sonucunda pamuk yetiştiriciliği bölgemize uyum sağlamamıştır.

Deneme sürecinde bize destek olan Manisalı çiftçimiz Mehmet Şen’e katkılarından dolayı teşekkür ederiz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri