Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, bu fiyat politikasının gelecek sene pancar üretimine olumsuz etki edebileceğini söyledi.
Açıklanan fiyatın kabul edilebilir bir fiyat olmadığını aktaran Bestil, “Geçen yıl pancar tohumunun ünitesi bin TL'den 2 bin 500 TL'ye çıktı. Tüm girdiler yüzde 120 arttı. Pancar zammı yüzde 26'da kaldı. Açıklanan fiyat, gerçekten çok düşük kaldı.” diye konuştu.
Tüm girdi maliyetlerinin dövize endeksli olduğuna dikkati çeken Bestil, şöyle konuştu:
“Benzin, mazot, gübre nasıl dövize bağlıysa, üretilen ürünün fiyatı belirlenirken de dövize bağlı olmak gerekir. Bu fiyat, üreticiyi tatmin etmedi. Seneye pancar üretiminde ciddi düşüşler yaşanacağını düşünüyorum.”
FİYAT BEKLENENİN ÇOK ALTINDA KALDI
Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulutda mazottaki fiyat artışının yüzde 100'ü geçtiğini, gübre ve elektrik giderlerinin arttığını hatırlattı.
Akbulut, şöyle devam etti:
“Pancar, ilçemiz için de çok önemli bir bitki. Üreticiyi üretimden soğutmamak gerekir. Çiftçiyi ezmemek lazım. İlçemizde yaklaşık 1 milyon 100 bin toh pancar ekimi var. Cihanbeyli olarak, Konya'da pancar üretiminde büyük bir boşluğu dolduruyoruz. Görüşmeler sağlayacağız. Özellikle PANKOBİRLİK'in verebileceği fiyat nedir bakacağız.”